Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ageeth Ouwehand: ‘Samenwerking formele en informele zorg moet fundamenteel anders’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De zorg focust nog te veel op technologie en goed werkgeverschap en te weinig op informele zorg. Dat concludeert de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) in het vandaag verschenen advies Anders leven en zorgen. Een fundamenteel ander samenspel in de langdurige zorg, waarbij familie, vrijwilligers en zorgprofessionals gelijkwaardig samenwerken, is broodnodig volgens de Raad. ‘Het is vijf over twaalf’, reageert Ageeth Ouwehand.
Ageeth Ouwehand, voorzitter raad van bestuur Beweging 3.0

Alleen al in de verpleging en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. Wat een goed en belangrijk rapport. Ik denk na over een addendum bij mijn boek: Reisgids Mantelzorg over hoe deze samenwerking tot stand kan komen.
      In Oegstgeest zijn we daarmee goed op weg in het project Zeker Thuis waarbij gemeente, zorgverleners en vrijwilligers vanuit het burgerinitiatief Langer Zelfstandig leven Oegstgeest (LZLO) samen optrekken. Probleem is vaak de Privacy wet waardoor info over een patient niet of maar moeizaam kan worden gedeeld.
      Het opbouwen van vertrouwen kost tijd dus wacht niet en begin tijdig.
      Lodewijk Schmit Jongbloed

    2. Lees alle reacties
    3. “… tijd voor een gelijkwaardig samenspel tussen de ongeschoolde, familiale, onbetaalde zorg en de geformaliseerde beroepsmatige zorg.”.

      100% eens. Quli is een digitaal platform gericht op de driehoek mensen – naasten – professionals. Dat ondersteunt in regie en zelf- en samenredzaamheid, in relatie met naasten en professionals.

      Zie ook deze film al uit 2017: https://youtu.be/6siEzD-XcHQ.

      Of een dag uit het leven van Wies: https://youtu.be/qJ8ydIJKG9g

    4. Het is van harte te hopen dat deze “noodkreet” een serieus vervolg krijgt! Weg met welzijnstaken door verpleegkundigen uitgevoerd, het beroep is te mooi en te kostbaar om dat vol te kunnen houden. Hoezeer verpleegkundigen ook juist welzijnstaken mogelijk een mooie afwisseling vinden in hun werk. Voldoening halen uit een gesmeerd werkend netwerk met familie, welzijnswerkers, mantelzorgers. Want daar worden patiënten, cliënten, bewoners beter van! En laat vooral dat wantrouwen tussen overheden en uitvoerend werd eens varen, tenslotte werken we allemaal voor het zelfde: het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen bevorderen!

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.