Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Agis stopt met borstkankerlijst

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar Agis ziet voor 2011 af van voorkeursziekenhuizen voor borstkankerzorg. De gegevens die ziekenhuizen aanleverden, zijn niet betrouwbaar genoeg.
Agis stopt met borstkankerlijst

Vorig jaar kwam in regio Amsterdam het Slotervaartziekenhuis als beste uit de bus. Daarmee liet het Slotervaart het gerenommeerde oncologisch centrum Antoni van Leeuwenhoek/NKI achter zich. “Het ziekenhuis had alle indicatoren voor onze benchmark goed aangeleverd”, verklaart executive manager tweede lijn Marja Sleeuwenhoek de hoge positie van het Slotervaart. “We weten dat het AvL/NKI hele goede zorg biedt, maar hun wachtlijst is langer dan gemiddeld.”

Voorkeursziekenhuis

Een voorkeursziekenhuis mag rekenen op ondersteunende promotie door de zorgverzekeraar. Bovendien adviseert Agis de huisartsen vaker naar zo’n ziekenhuis te verwijzen. Patiënten krijgen hun eigen risico kwijtgescholden.

Marketing zorgverzekeraars

Het AvL is niet onder de indruk. Hans Schoo, manager zorg en bedrijfsvoering: “Zorgverzekeraars Nederland heeft met de koepels van zorgaanbieders afspraken gemaakt welke gegevens we precies aanleveren. Agis heeft daarnaast een eigen set indicatoren gemaakt en daar doen wij niet aan mee. We willen niet meewerken aan de marketing van zorgverzekeraars.” Volgens Schoo doet Agis nu uitspraken over kwaliteit op basis van niet aangeleverde gegevens. Het AvL is ook gestopt met deelname aan het topzorglabel van Menzis. “Ook daar zitten criteria bij die niets zeggen over de kwaliteit van zorg. Zorgverzekeraars willen gewoon een unique sellingpoint hebben.”

‘Geen effect’

Bestuurder Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis vindt het niet erg dat Agis stopt met de borstkankerlijst. “Ik vind het beter dat ze eerst goed kijken naar de wijze waarop ze tot een kwaliteitsoordeel komen. Daar wil ik graag mijn voorkeurspositie voor opgeven.” Of die positie het Slotervaartziekenhuis extra patiënten heeft opgeleverd, weet Erbudak niet. “Mijn indruk is dat het geen effect heeft.”

Ontzettend moeilijk

Zes jaar geleden begon Agis met het kiezen van voorkeursziekenhuizen voor drie behandelingen, drie jaar geleden waren dat er zes en nu zijn er nog twee. Sleeuwenhoek: “Het blijkt ontzettend moeilijk om betrouwbare indicatoren op te stellen. Eerst dachten we dat de vijfjaars recidive, het percentage vrouwen bij wie de kanker na vijf jaar is teruggekomen, een hele goede indicator was. Totdat we vorig jaar van veertig ziekenhuizen een percentage terugkregen van nul procent. Dat kan nooit kloppen.” De enige indicator, zo zeggen zorgverzekeraars en ziekenhuizen, is de vijfjaars overlevingskans. Die cijfers heeft elke zorginstelling, maar ze zijn niet openbaar en ook niet beschikbaar voor zorgverzekeraars. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

CZ presenteert verkorte borstkankerlijst

Menzis gebruikt ook ‘zwarte lijst’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Heel goed dat de verzekeraars niet mee gaan doen met de marketingpraktijken van CZ. Bij CZ zit een marketing man op de bestuurdersstoel. Dit leidt tot publiciteit, maar ook tot verwarring, ruzies en onnodige kosten. kijk naar de puinhoop die Van der Meeren in het Elisabeth heeft achtergelaten. zogenaamd lief ziekenhuis heeft volgens Elsevier de slechtse financiele positie van alle ziekenhuizen. De dader is weg en het ziekenhuis gaat vanaf nu afglijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.