Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord over openheid banden farmacie en artsen

Mark van Dorresteijn
De financiële banden tussen artsen of apothekers en farmaceutische bedrijven worden vanaf 2012 openbaar. Dat blijkt uit een regeling van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR).
Akkoord over openheid banden farmacie en artsen

De regeling is opgesteld met onder andere artsenorganisatie KNMG, apothekersorganisatie KNMP en de farmaceutische verenigingen Neprofarm en Nefarma. De regeling is tevens besproken met het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Regeling

De regeling houdt in dat alle financiële relaties uit dienstverlenings- en sponsorovereenkomsten, die vanaf 2012 worden aangegaan, jaarlijks in het eerste kwartaal van het opvolgende kalenderjaar openbaar zullen worden gemaakt. Openbaarmaking zal plaatsvinden via een website die inzicht geeft in de aard en duur van de samenwerking van de individuele beroepsbeoefenaar of organisatie met de farmaceutische onderneming. Openbaarmaking vindt plaats vanaf een totaalbedrag van vijfhonderd euro per jaar.

Bestaande afspraken

De regeling komt boven op al bestaande afspraken over transparantie over andere vormen van samenwerking. Zo wordt het klinisch-wetenschappelijk onderzoek met geneesmiddelen al ontsloten in openbare trialregisters en wordt bij publicatie aangegeven welke onderzoekers het onderzoek hebben verricht en wie het onderzoek heeft gesponsord. Daarnaast maken artsen hun banden met bedrijven bekend als zij worden benaderd om als adviseur of spreker op te treden of als lid van een richtlijncommissie. Deze afspraken blijken in de praktijk goed te werken en blijven dan ook bestaan.

Uitwerking

De CGR werkt de komende maanden aan de exacte uitwerking van de regeling. Belangrijk is een standaardisering van de wijze van openbaarmaking. Dat voorkomt een onduidelijke brij aan gegevens die de gewenste helderheid juist tegenwerkt. Na de zomer worden de details bekendgemaakt. De CGR voert overleg met VWS en IGZ over de opzet van een centraal register waarin alle betrokkenen hun financiële relaties kunnen registreren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

IGZ wil banden artsen en farmaceuten openbaar

Artsen nog te nauw verbonden met farmaceuten

KNMG: ‘sponsorlijst farmaceuten voegt weinig toe’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.