Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Albert Schweitzer Ziekenhuis wil opleiding tropenarts behouden

Bert Bukman
De opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) mag niet verdwijnen. Dat zegt de raad van bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, in reactie op een besluit van minister Bruins voor Medische Zorg.
opleiding-tropenarts
Foto: Fotolia

De AIGT komt steeds meer in het nauw doordat de rijksoverheid niet bijdraagt aan deze medische vervolgopleiding. ‘Wij zijn nu afhankelijk van ziekenhuizen die de opleiding een warm hart toedragen’, zegt arts-assistent Heleen Koudijs. Zij wordt deels in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgeleid tot AIGT.

‘Daarnaast is een eigen bijdrage nodig van elke arts-assistent in opleiding van ongeveer 10.000 euro. Helaas zijn er steeds minder ziekenhuizen die de opleiding faciliteren. In de afgelopen jaren zijn er al vijf mee gestopt.’

ChristenUnie

De berichtgeving van het Albert Schweitzer Ziekenhuis is een reactie op een recent besluit van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. Hij wil geen actie ondernemen om het aantal opleidingsplaatsen tot AIGT op peil te houden. De ChristenUnie stelde hierover kritische vragen aan de minister.

In het Albert Schweitzer ziekenhuis blijven de twee vaste AIGT-opleidingsplaatsen overeind, aldus bestuursvoorzitter Peter van der Meer. Op dit moment zijn het er zelfs incidenteel drie. Van der Meer: ‘Dit zijn wij alleen al moreel verplicht aan de naamgever van ons ziekenhuis, de beroemdste tropenarts uit de geschiedenis. Hij is er het bewijs van hoe waardevol het is om armere landen ondersteuning te bieden uit solidariteit.’

Terug naar Nederland

Hoewel de opleiding tot AIGT in 2012 officieel door de KNMG werd erkend, vindt het Rijk dat deze geen meerwaarde biedt voor de gezondheidszorg in Nederland. Van der Meer is het daar niet mee eens. Hij vindt het opleiden van een tropenarts een efficiënte manier van ontwikkelingssamenwerking.

‘Je stopt een keer geld in een paar jaar opleiding, daarna brengt de medisch specialist de zorg in arme landen vele jaren lang naar een hoger niveau. En nog mooier: de meeste tropenartsen komen uiteindelijk terug naar Nederland om hier weer in de zorg te werken, met unieke ervaring. Wij hebben in ons ziekenhuis een aantal specialisten die daar het levende bewijs van zijn’, aldus Van der Meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.