Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Algemene ziekenhuizen moeten een miljard bezuinigen’

De zestig Algemene of Regionale ziekenhuizen in Nederland moeten bijna een miljard euro bezuinigen om financieel weerbaar te worden. Dat vergt een kostenbesparing van 13,5 procent. Met name kostenbesparing op gebied van ict kan een grote bijdrage leveren. Dat stelt AME Research in het rapport Financiële Trends Algemene Ziekenhuizen 2009.

Op gebied van ict kunnen ziekenhuizen vooral kosten besparen door het gebruik van zogenaamde ‘shared service centers’. Dat zijn systemen die processen op het gebied van personeel of financiën regelen voor meerdere ziekenhuizen tegelijkertijd. “Bedrijven als Ahold en Unilever maken daar al volop gebruik van. Het instellen van een ‘shared service center’ kan de ziekenhuizen veel besparing opleveren”, legt onderzoeker Adriaan Meij van Ame Research desgevraagd uit.

Softwarepakketten reduceren

“Verder zouden ziekenhuizen ook kunnen besparen door het aantal softwarepakketten terug te brengen naar een redelijk aantal”, gaat Meij verder. “Bij normale middelgrote bedrijven worden circa twintig softwarepakketten gebruik. Bij een ziekenhuis loopt dit al gauw op tot tweehonderd tot zelfs driehonderd. Wij stellen dat het aantal met tweederde kan worden teruggebracht.”

Kostenbeheersing

Bij ziekenhuizen ontbreekt het ook aan prikkels tot kostenbeheersing volgens het rapport. “Eigenlijk wordt er nergens bezuinigd. De zorg telt en over het besparen van kosten wordt niet gepraat”.

Ranglijst ziekenhuizen

AME Research heeft naar aanleiding van het onderzoek een top60 met ziekenhuizen, die er het best voorstaan, gemaakt. Het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten, naar omzet en personeel een van de kleinste Algemene ziekenhuizen, komt op basis van de jaarcijfers over 2008 als best uit de bus. Nummer 2 is de Middenveld Zorggroep uit Hoogeveen en het derde ziekenhuis is Sint Jansdal uit Harderwijk. Tenminste tien ziekenhuizen staan er financieel zeer zwak voor. De ranglijst van alle 60 ziekenhuizen staat op de website van AME. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Top-10: rijkste grote zorgaanbieders

Ziekenhuizen stijgen boven economie uit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.