Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Algoritme beschermt ouderen met valrisico

Een nieuwe heupairbag met een automatische alarmeringsfunctie en GPS zorgt ervoor dat ouderen die vallen sneller hulp krijgen. Ook maakt de nieuwe technologie met een valdetectiealgoritme onderscheid tussen vallen en andere bewegingen.
Wolk Op Man Achter

‘We zijn in gesprek gegaan met ouderen en hun dierbaren om hun zorgen echt goed te begrijpen. Hieruit kwam naar voren dat, naast de angst voor een heupfractuur, de zorg ‘wat als mijn moeder valt, niet meer in staat is om op te staan en geen alarm kan slaan?’ erg groot is’, zo stelt Mendes Hogestyn, de medeoprichter van Wolk, de ontwikkelaar van de heupairbag. Met dit inzicht is Wolk samen met de afdeling Robotica van de TU Delft aan de slag gegaan met een automatische alarmeringsfunctie. De contactpersoon krijgt nu via een app een melding wanneer en waar iemand is gevallen.

Bewegingsvrijheid

Met een door de TU Delft ontwikkeld valdetectiesysteem met een algoritme, kan de heupbescherming een val onderscheidn van overige bewegingen. Zo kan de heupairbag ook op de fiets en de e-bike worden gebruikt. Dat biedt ouderen de bewegingsvrijheid die ze nu nog vaak missen, aldus de ontwikkelaar. Meer dan de helft van de zelfstandig wonende ouderen is volgens hen wel eens onzeker ter been. Daardoor voelen zij beperkt in hun dagelijkse activiteiten, wat bijdraagt aan een groter valrisico. Valangst leidt volgens onderzoek namelijk tot hoger valrisico. Een hypothese is dat cliënten zich vrijer durven te bewegen door het dragen van een heupairbag en daardoor minder valrisico hebben, zo stelt Wolk.

Resultaten gebruik

Sinds april 2018 gebruikt ouderenorganisatie tanteLouise de heupairbags voor hun kwetsbaarste clienten als het gaat om hun valrisico. Van de cliënten die de heupairbag droegen, heeft niemand een heupfractuur opgelopen. De directeur zorg van Stichting tanteLouise Jan-Kees van Wijnen is positief over de resultaten: ‘Het aantal heup-, bekken-, en beenfracturen is in een jaar tijd met 25 (46%) afgenomen ten opzichte van het jaar voordat Wolk werd ingezet. Dat is echt een opvallend verschil.’ Hoogleraar interne (ouderen)geneeskunde Gerard Jan Blauw noemt de resultaten van het gebruik van de heupbescherming veelbelovend: ‘De kans is groot dat er zonder Wolk wel heupen waren gebroken. Bovendien dragen de gebruikers de Wolk trouw, wat een enorme verbetering is ten opzichte van traditionele heupbescherming.’

Besparing

Per jaar breken meer dan 24.000 65-plussers in Nederland hun heup. Een kwart van de 65-plussers in Nederland die hun heup breken overlijdt binnen een jaar. Bij 50 procent van de 65-plussers die hun heup breken wordt permanent invalide en kan daardoor niet terugkeren naar huis, blijkt uit onderzoek dat Wolk aanhaalt. Wolk heeft daarnaast in kaart gebracht wat een heupfractuur kost. De afname van 25 heup-, bekken en beenfracturen bij tanteLouise betekent een directe besparing op verpleeghuiskosten en werkdruk voor tanteLouise van minimaal €112.500,-. Daarnaast is er sprake van een directe besparing op de medische kosten voor zorgverzekeraars van minimaal €875.000,-.

Valpreventieweek

Van 30 september t/m 6 oktober 2019 vindt de jaarlijkse Valpreventieweek plaats. VeiligheidNL vraagt dan samen met haar partners Rode Kruis, Ouderenfonds, BuurtzorgNL, KBO-PCOB, KNMP en NVFG éxtra aandacht aan bewustwording en kennisverspreiding over het thema valpreventie. Voor meer info, lees hier verder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.