Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alliantie voor inclusie in de maak

Gehandicaptenzorgaanbieders willen met ouders, cliënten, woningcorporaties en universiteiten een alliantie voor inclusie oprichten. Doel is om te bepalen hoe gehandicapten beter deel kunnen nemen aan de samenleving.

“Inclusief beleid gaat niet vanzelf. De realiteit is weerbarstig”, zegt initiatiefnemer Hans Kröber, bestuurder van Pameijer. Hij benadrukt dat inclusie veel meer omvat dan enkel de fysieke integratie van gehandicapten in woonwijken. “Als je het niet goed doet, dan dreigt isolement.”

Twentse Zorgcentra

De Twentse Zorgcentra maakten onlangs bekend gehandicapten terug te halen uit de wijk, omdat de sociale integratie was mislukt. Het initiatief staat daar los van, maar toont wel het belang aan om te laten zien hoe het beter kan. “Het doel is het optimaliseren van de randvoorwaarden voor inclusief beleid.”

Princenhofgroep

Andere initiators zijn Mario Nossin van Stichting Perspectief, Pierre Quaedvlieg, bestuurder Esdege-reigersdaal, en Willem de Gooyer, bestuurder van de Compaan. De zorgbestuurders maakten eerder deel uit van de zogeheten Princenhofgroep, een samenwerkingsverband van zorgaanbieders dat ernaar streefde om gehandicapten als volwaardige burgers te laten deelnemen aan de samenleving. Andere deelnemers waren Arduin, Syndion, De Lichtenvoorde, SPD Zuid-Holland Zuid, Hendrik van Boeijen, Philadelphia Zorg, Talant, Sherpa en Daelzicht.

Brede alliantie

Volgens woordvoerder Kröber was de Princenhofgroep te veel naar binnengericht, omdat hij alleen uit zorgaanbieders bestond. De nieuwe alliantie zoekt ook samenwerking met andere partijen, zoals ouders, cliënten, wetenschappers en woningcorporaties. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

– ‘Instellingszorg ontmenselijkt’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.