Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ALS stichting spint garen bij Ice Bucket Challenge

Mark van Dorresteijn
De Stichting ALS Nederland ontvangt veel meer donaties dankzij de Ice Bucket Challange, een nieuwe rage op internet. Dat stelt Gorrit-Jan Blonk, directeur ALS Nederland op Radio 2.
ALS stichting spint garen bij Ice Bucket Challenge
Foto: Facebook

De afgelopen week werd volop gedoneerd waardoor dit jaar al twee keer zo veel is opgehaald als vorig jaar. ‘Wat wij daadwerkelijk zien is een heel hoog bezoek aan onze website en wij zien de opbrengsten heel erg toenemen. Op het ogenblik gaat het echt hard. Wij denken dat het uiteindelijk wel drie of vier keer zo hoog wordt’, aldus Blonk. ‘Het levert ons exact op wat wij als doelstelling hebben: aandacht en centen voor ons onderzoek’, aldus Blonk op de radiozender. ‘Over aandacht hoef ik inmiddels niets meer te zeggen. We zijn er erg blij mee.’

Ice Bucket Challenge in de zorg

Ook in de zorg zijn inmiddels de eerste kopstukken begonnen aan de challenge. Zo werd André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, uitgedaagd door Andries Knevel. Rouvoet daagde na een emmer koud water op zijn beurt Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS, uit. ‘Veel sterkte Martin’, voegt Rouvoet er aan toe in de video.

Wim van der Meeren werd genomineerd door Commissaris van de Koning Wim van de Donk. Na een emmer ijs door medebestuurslid Arno van Son, nomineert Van der Meeren op zijn beurt: Marco Meerdink van zorgconcern Espria en Peter Bennemeer van ziekenhuis Bernhoven.

Ice Bucket Challange

Het begint ergens in Boston, waar Pete Frates diagnose ALS kreeg. Om ‘awareness’ te creëren voor deze ziekte besloot hij een emmer met ijswater over zich heen te storten en daarmee zijn oude honkbal teamgenoten van ‘Boston College Baseball team’ uit te dagen om hetzelfde te doen. Na het gooien van een emmer ijskoud water is het de bedoeling andere mensen te nomineren die deze challenge ook moeten ondergaan. Wie weigert mee te doen is verplicht 75 euro te doneren aan stichting ALS. Iedere uitdaging wordt op sociale media gedeeld. Inmiddels staan er bijna 2,5 miljoen video’s op Facebook van mensen die een emmer ijswater over zich kiepen.

Andere deelnemers

Onder de 2,5 miljoen deelnemers zitten onder andere Bill Gates (Microsoft), Oprah Winfrey en Charlie Sheen. Ook in Nederland doen beroemdheden mee, zoals Jan de Hoop (nieuwslezer), Giel Beelen (radiopresentator) en de selectie van Ajax. Koning Willem Alexander werd gisteren ook genomineerd, maar hij gaat volgens RTL Nieuws de uitdaging niet aan. Daarin is hij niet de enige ook Koning Filip van België en de Amerikaanse president Obama doet niet mee aan de challenge.

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)

Naar schatting leven momenteel wereldwijd zo’n 400.000 mensen met ALS, van wie ongeveer 1500 in Nederland. ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar. De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Patiënten kunnen in een later stadium van de ziekte volledig verlamd raken, terwijl ze wel hun volledige hersenfunctie behouden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.