Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer lef onder wijkverpleegkundigen door ambassadeurstrajecten

Redacteur Zorgvisie
De ambassadeurstrajecten voor wijkverpleegkundigen en verzorgenden hebben geleid tot meer lef en zelfvertrouwen onder de werknemers. De trajecten zijn opgezet door V&VN en ZonMw, met als doel wijkverpleegkundigen en verzorgenden in de wijk op te leiden om hun vak zichtbaarder te maken.
wijkverpleging
foto: iStock/Dean Mitchell

Recentelijk werden de trajecten geëvalueerd. Wijkverpleegkundige Laura Hollenberg nam deel aan het eerste ambassadeurstraject in 2013. ‘Ik wilde bijdragen aan een beter imago’, laat zij aan ZonMw weten. ‘Als wijkverpleegkundigen zijn wij soms wat te bescheiden. Ons vak heeft nu en dan een suf imago van steunkousen aantrekken en oogdruppels geven, terwijl er zoveel meer bij komt kijken.’ Met de ambassadeurstrajecten leerde zij anderen te enthousiasmeren, mensen mee te nemen in een verhaal en op de voorgrond te treden.

Evaluatie

Wijkverpleegkundigen hebben sinds 2015 een andere rol gekregen met nieuwe taken. Inmiddels hebben 75 wijkverpleegkundigen deelgenomen aan een traject. Uit evaluatie blijkt dat wijkverpleegkundigen door de trajecten kritisch leren te denken, sterker professioneel zelfbewust raken en assertiever zijn. Tevens ontwikkelen verpleegkundigen zich persoonlijk en beroepsmatig.

Thematische bijeenkomsten

Het ambassadeurstraject bestond uit negen thematische bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten werd er les gegeven over effectief lobbyen en over het onderhandelen en omgaan met de media. Tevens gaven de deelnemers gastlessen aan HBO-V-studenten, waarin verschillende situaties werden voorgelegd. Ook kregen zij de mogelijkheid om met ZonMw, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland te praten.

Hollenberg was aanwezig bij de gesprekken met toenmalig staatssecretaris van VWS Van Rijn over knelpunten in de zorg. Binnenkort bezoekt ze de minister van VWS Hugo de Jonge. Tevens zette ze met een mede-ambassadeur het Platform Wijkverpleegkundigen Noord-Holland op. ‘We willen in de regio vanuit de verschillende zorgorganisaties gaan overleggen over scholing en accreditatie.’

Verzorgenden

Tevens ging in 2017 een nieuw ambassadeurstraject van start, gericht op verzorgenden in de wijk. Inmiddels hebben veertien verzorgenden meegedaan aan deze ambassadeurstrajecten en maken een sterke persoonlijke groei door. Verzorgende IG Henriëtte van den Broek is een van de deelnemers. ‘Ik was in ons team altijd al degene die nieuwe dingen oppakte. Toen ik hiervoor gevraagd werd, dacht ik: ik ga ervoor.’ Van den Broek merkt direct het effect. ‘Vanochtend heb ik nog tegen mijn collega’s gezegd dat ze best mogen beseffen wat een prachtig vak ze hebben. Dat probeer ik uit te dragen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.