Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulance-app brengt patiënt naar juiste ziekenhuis

De Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) neemt deze week als eerste in Nederland een app, Trauma Triage App (TTapp), in gebruik waarmee ambulancemedewerkers de ernst van een verwonding beter kunnen inschatten. Daardoor kan de patiënt naar het ziekenhuis waar zijn verwondingen het best kunnen worden behandeld.
ambulance400.jpg

Patiënten met ernstige verwondingen moeten naar gespecialiseerde traumacentra om de kans op overleven te vergroten en de kans op levenslange handicaps te verkleinen. In Nederland zijn elf ziekenhuizen gespecialiseerd in ernstige trauma ‘s. Zij beschikken over faciliteiten om 24/7 specialistische en intensieve zorg te bieden aan ernstig gewonde patiënten.

Vragen
TTapp is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de RAVU. In de app beantwoordt de ambulance verpleegkundige een aantal vragen. De antwoorden leiden naar een advies met het type ziekenhuis waar de patiënt het best naartoe kan worden gebracht. Met de TTapp wordt meer dan negentig procent van de ernstig gewonde patiënten herkend.

Mark van Heijl
Bedenker van de app is traumachirurg Mark van Heijl van het UMCU: ‘De software waarop de app draait maakt gebruik van big data en kansberekening. Daarin is de computer nu eenmaal beter dan de mens.’

Juiste ziekenhuis
Momenteel worden niet alle ernstig gewonde patiënten (circa 35 procent) naar het juiste ziekenhuis gebracht. Met de komst van de app kan dat percentage worden teruggebracht tot minder dan 10 procent.

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.