Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

AMC kiest voor standaarden van CareCTRL

Mario Gibbels
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) gaat het door SAP gecertificeerde CareCTRL van PinkRoccade implementeren, met begeleiding van Deloitte. Programmadirecteur Peter van den Berg: “We hebben gekozen voor de standaarden van CareCTRL die zijn gebaseerd op best practices.”
AMC kiest voor standaarden van CareCTRL

Het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) van iSoft is aan vervanging toe, vertelt programmadirecteur Peter van den Berg. “Daarbij was de keuze wel of geen best of breed. Nu hebben we al te maken met heel veel applicaties omdat iSoft sterk verouderd is zodat er extra software is aangeschaft. Al die koppelingen leidden tot spaghetti. En daar wilden we juist vanaf. Dus werd het ERP, tenzij. De software voor de directe patiëntenzorg doen we nog niet. We maken eerst dit af. Je moet het wel afbakenen.”

SAP of Oracle

Begin vorig jaar is het AMC op zoek gegaan naar een ERP-pakket. Van den Berg: “Bij andere academische ziekenhuizen is het SAP of Oracle. We hebben nog wel gekeken naar de ERP-systemen van Microsoft en Unit4 maar uiteindelijk ging het toch tussen SAP en Oracle. Wat functionaliteiten betreft ontlopen beide pakketten elkaar niet veel, alleen SAP bleek iets goedkoper dus is de keuze op SAP gevallen.”

Implementatie

Vervolgens was de vraag wie SAP zou gaan implementeren. Van den Berg: “Daarbij hebben we bewust gezocht naar een partij die alles kon: implementatie, programmamanagement, opleiden, testen en verandermanagement. De keuze is gevallen op de combinatie van PinkRoccade en Deloitte waarbij PinkRoccade met name de technische kant voor zijn rekening neemt en Deloitte het programmamanagement en verandermanagement.”

Geen maatwerk

Het AMC heeft van implementaties bij andere academische ziekenhuizen geleerd dat beter niet gekozen kan worden voor maatwerk. Want dan lopen de kosten al snel uit de klauwen. Van den Berg: “Daarom hebben we gekozen voor de standaarden van CareCTRL van PinkRoccade die zijn gebaseerd op de best practices van implementaties bij verschillende andere ziekenhuizen, waaronder het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ik zie niet in waarom wij hier weer van af zouden moeten wijken.”

Planning

De planning is strak, aldus Van den Berg. “Op 1 januari 2012 moet de basis zijn geïmplementeerd. Daarna volgt een stuk salarisadministratie en in 2014 moeten we helemaal klaar zijn. We hebben hiervoor een team vrijgespeeld van zo’n 30 à 35 mensen die zowel het AMC goed kennen als ervaring hebben met dit soort implementaties.”

Natuurlijk is er een kosten-batenanalyse gemaakt, vertelt Van de Berg. “ In 2014 moeten we voor het eerst de investeringen van dat jaar terugverdienen en in 2016 of 2017 moeten alle investeringen terugverdiend zijn.” (ICTzorg – Mario Gibbels / Twitter)

Lees ook:

Amphia implementeert CareCTRL van PinkRoccade

Slingeland Ziekenhuis kiest voor CareCTRL

Amphia: ‘We hebben gekozen voor een verhospitaliseerde versie van SAP’

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.