Amerikaanse artsen begrijpen marktwerking erg goed’

Amerikaanse ziekenhuizen maken misbruik van hun marktmacht om prijsstijgingen tot 60 procent af te dwingen. Amerikaanse fusie-expert professor Martin Gaynor schetst de geconcentreerde Amerikaanse zorgmarkt als schrikbeeld voor Nederland.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
martin gaynor
Professor Martin Gaynor: 'Ziekenhuizen en artsen houden niet van competitie'

Marktwerking in Amerika betekent in de praktijk vergaande marktconcentratie en steeds minder competitie. De gevolgen laten zich raden. Misbruik van marktmacht leidt tot forse prijsstijgingen. Die zijn de belangrijkste motor achter de enorme groei van de zorguitgaven in Amerika. Met de dynamiek verdwijnt ook de innovatie uit de zorgmarkt. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat ook de kwaliteit van zorg afneemt. Dit sombere beeld van de Amerikaanse zorgmarkt als schrikbeeld voor Nederland, schetst professor Martin Gaynor van de Carnegie Mellon University bij een symposium over fusies, marktmacht en ziekenhuizen aan de Erasmus Erasmus School of Health Policy Management

0
921

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.