Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amerikaanse artsen bestraft voor misbruik social media

Mark van Dorresteijn
Medische tuchtcolleges in Amerika leggen harde straffen op aan artsen die social media verkeerd gebruiken. Dat blijkt uit een studie in de Journal of the American Medical Association. Voor het onderzoek zijn 48 directeuren van de 68 tuchtcolleges in Amerika ondervraagd.
Amerikaanse artsen bestraft voor misbruik social media

Iets meer dan de helft (56 procent) van de tuchtcolleges heeft serieuze maatregelen genomen zoals berisping, schorsing of zelfs intrekking van de bevoegdheden. Fouten werden gemaakt op het gebied van ongepaste patiëntcommunicatie of verkeerd voorschrijven van medicijnen. Verder worden artsen ook beboet voor het maken van denigrerende opmerkingen over patiënten of voor het online zetten van foto’s waarop zij onder invloed te zien zijn.

Zorg en patiënt

‘Alle zorgorganisaties moeten nadenken over hun online gedrag en hoe dit patiënten en de zorg kan beïnvloeden’, stelt onderzoeksleider Ryan Greysen, die tevens assistent professor ziekenhuismedicijnen is aan de Universiteit van California. ‘Het is vooral belangrijk omdat het aantal artsen dat gebruik maakt van social media, hard groeit.’ Inmiddels gebruiken negen op de tien artsen in Amerika social media privé en 67 procent ook professioneel. De auteurs verwachten daarom dat de problemen in de toekomst zullen toenemen.

Potentie vs gevaar

‘Digitale media heeft een enorm potentieel voor artsen en patiënten’, reageert Humayn Chaudry, directeur van de Stat Medical Boards. ‘Het geeft ons de kans om informatie te delen en betekenisvolle relaties op te bouwen. Artsen moeten echter ook opgeleid worden hoe zij professioneel blijven en zich houden aan de ethische standaarden wanneer zij zich in de online wereld begeven. Als zij daarin falen dan kan dat patiënten schaden en carrières beëindigen.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Koen van Weel )

Lees meer:

Zorgvisie verzamelt al het nieuws in het social media dossier.

Ook Artsenfederatie KNMG heeft een dossier aangelegd over social media. Hierin staat vermeld hoe artsen dienen om te gaan met social media. Ook zijn daar speciale richtlijnen te vinden voor artsen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.