Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amphia Ziekenhuis begint met Rapid Recovery

Redacteur Zorg+Welzijn
Patiënten die in het Amphia Ziekenhuis een knie- of heupoperatie ondergaan, kunnen voortaan sneller naar huis om in de eigen omgeving te herstellen. Dat komt door de invoering van een nieuw zorgconcept: de Rapid Recovery methode.
Amphia Ziekenhuis begint met Rapid Recovery
Foto: ANP On Borsboom

Vanaf 30 september begint het Amphia Ziekenhuis in Breda met het nieuwe zorgconcept voor patiënten die een totale knie- of heupoperatie moeten ondergaan: de Rapid Recovery methode. Vooraf wordt elke stap van de revalidatie goed met de patiënt doorgesproken, zodat hij of zij zelf actief kan bijdragen aan het eigen herstel. De patiënt verlaat sneller dan gewoonlijk het ziekenhuis om thuis verder te herstellen.

Zorgvuldige voorbereiding

Het uitgangspunt bij de Rapid Recovery methode is dat de ingreep zo min mogelijk gevolgen heeft ‘voor lichaam en geest,’ aldus het Amphia Ziekenhuis. ‘Een goede en zorgvuldige voorbereiding op wat de patiënt tijdens en na de ingreep staat te wachten, heeft tot gevolg dat hij of zij vaak ook minder gespannen is. Door daarnaast ook zo snel mogelijk na de knie- of heupoperatie te starten met bewegen, is sneller herstel een feit’, aldus orthopedisch chirurg Rutger van Geenen. Door andere pijnstilling ervaart de patiënt met een nieuwe knie of heup ook veel minder pijn. Zo kan de revalidatie vrijwel direct na de operatie starten. Dat begint al op de kamer waar de patiënt bijkomt na de knieoperatie met actieve bewegingen. Na vier uur mag de patiënt met een nieuwe knie of heup zelfs al naast het bed staan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.