Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Amphia Ziekenhuis moet chirurg acht ton schade betalen

Redacteur Zorgvisie
Het Amphia Ziekenhuis moet een chirurg acht ton betalen, omdat hij in 2014 door het ziekenhuis onterecht is ontslagen. Het Gerechtshof 's Hertogenbosch is van mening dat het ziekenhuis 'onzorgvuldig en derhalve onrechtmatig' heeft gehandeld naar de arts.
zorgaanbieders Zilveren Kruis
iStock

De cardiothoracaal chirurg ontvangt een bedrag van 746.948 euro aan gemist salaris en 26.766 euro aan pensioen. Ook ontvangt hij wegens proceskosten van de jaren durende rechtszaak een bedrag van 14.254 euro. Bovendien krijgt de chirurg wegens kosten ter vaststelling van de hoogte van de schade een bedrag van 3.025 euro.

Het incident

Collega’s van de arts hadden al langer hun twijfels over zijn chirurgische kwaliteiten en maakten zich zorgen over zijn functioneren. Zo zouden de collega’s teveel complicaties zien bij de patiënten die de chirurg opereerde. Tevens zou hij zijn afspraken niet nakomen en administratieve taken niet uitvoeren.

De druppel die de emmer deed overlopen was toen de chirurg in 2012 een woordenwisseling met een collega binnen zijn maatschap kreeg. Door deze ruzie verliet de chirurg het ziekenhuis, terwijl hij nog een operatie moest uitvoeren. De patiënt lag toen al onder narcose. Kort hierna is hij teruggekomen, maar was gezien zijn emotionele toestand niet meer in staat om te opereren.

Objectieve deskundige

De chirurg wilde graag dat een objectieve deskundige de kwaliteit van zijn werk zou beoordelen en dat alle onderlinge wrijvingen via meditation opgelost zouden worden. Dit moest volgens hem leiden tot een ‘gezonde werkhouding’ en een ‘respectvolle sfeer’.

Vervolgens kreeg hij bijzonder verlof totdat meer duidelijkheid over de situatie zal ontstaan. Het ziekenhuisbestuur besloot uiteindelijk om per maart 2014 de samenwerking met de op dat moment 62-jarige chirurg op te zeggen. De chirurg besloot de rechter in te schakelen en eiste een schadevergoeding en rehabilitatie.

Vonnis

De rechtbank oordeelde eind 2016 al dat het ziekenhuis geen medisch disfunctioneren had aangetoond dat het ontslag rechtvaardigde. Tevens zouden de problemen met andere artsen op de werkvloer niet alleen zijn schuld zijn. De rechter liet toen weten dat de chirurg recht had op een vergoeding van 8 ton. Het Amphia Ziekenhuis vocht de uitspraken van de rechtbank aan, maar het gerechtshof gaf de arts uiteindelijk gelijk.

1 REACTIE

  1. Deze in hoger beroep bevestigde uitspraak geeft duidelijk weer dat samenwerkingsproblematiek niet opgelost moet worden via de bandbreedte van (vermeend) disfunctioneren. Waar samengewerkt wordt, worden fouten gemaakt en kunnen conflicten ontstaan. We zijn allemaal mensen die ons uiterste best doen. Conflicten oplossen kun je op een respectvolle manier middels mediation. Belangen en behoeften worden besproken. Partijen blijven met elkaar in gesprek blijven en er wordt naar elkaar geluisterd. Partijen kunnen zo gezamenlijk tot een oplossing komen; de samenwerking wordt nieuw vormgegeven of partijen gaan in goed overleg uit elkaar. Afspraken worden zorgvuldig vastgelegd. Er is weer rust en de aandacht kan weer naar de patiënt gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.