Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antidepressivagebruik voor het eerst gedaald in 2016

Redacteur Zorgvisie
Vorig jaar hebben er voor het eerst minder mensen gebruikgemaakt van antidepressiva. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK). In totaal kregen 14 duizend mensen minder antidepressiva dan een jaar eerder.
Pillen-Adobestock-400.jpg
Foto: Adobestock

Het aantal gebruikers van antidepressiva groeide jarenlang met ongeveer 1,5 procent per jaar. In 2016 kwam er voor het eerst een eind aan die groei, blijkt uit de cijfers van SFK. Toen werden er 1,2 procent minder antidepressiva voorgeschreven dan een jaar eerder. Dat betekent dat 14 duizend minder mensen een antidepressivum gebruikten.

Gebruik gedaald bij 65-jarigen
De cijfers van SFK laten ook zien dat het aantal gebruikers van antidepressiva toeneemt naarmate de leeftijd toeneemt. De piek bevindt zich op de leeftijd van 56, in de leeftijdscategorie van 52 tot en met 62 gebruiken 110 op de duizend inwoners van Nederland een antidepressivum. In de leeftijdscategorie die daarop volgt neemt het gebruik van antidepressiva juist flink af, pas vanaf de leeftijd van 76 jaar zijn er weer meer dan 110 mensen per 1000 inwoners die de medicatie gebruiken. Boven de leeftijd van 76 neemt het aantal mensen dat antidepressiva gebruikt nog verder toe, meldt SFK. Dat komt volgens de stichting doordat sommige antidepressiva, zoals amitriptyline, ook worden voorgeschreven aan mensen met somatische problemen. Over het algemeen geldt dat meer vrouwen dan mannen de medicatie gebruiken, ongeveer twee keer zoveel.

Geen verklaring voor daling antidepressivagebruik
Hoe het komt dat er vorig jaar minder antidepressiva zijn voorgeschreven kan SFK niet zeggen. Ook andere organisaties hebben er nog geen verklaring voor. Volgens SFK is het nog te vroeg om van een trend te spreken.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.