Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apotheekketen Medsen neemt MediZorg over

Apotheekketen Medsen neemt de landelijke thuiszorgorganisatie MediZorg over. Dat meldt het NRC Handelsblad. Met de overname claimen de partijen als eerste een keten van apothekers en een landelijke thuiszorgorganisatie te integreren.

De bedrijven hebben geen overnamesom vermeld. Medsen Apotheken is een van oorsprong Rotterdamse apotheekketen, terwijl MediZorg vooral actief is op het gebied van voorlichting, kennis en ook het toedienen van complexe medicijnen. Bij MediZorg werken onder meer verpleegkundigen en diëtisten.

Werknemers

Bij Medsen Apotheken zijn ongeveer honderd apotheken aangesloten, met ongeveer 750 medewerkers. De onderneming wil het aantal apotheken jaarlijks met ongeveer tien procent laten groeien. Bij MediZorg werken ongeveer 230 mensen. De omzet van MediZorg was in 2007 ongeveer 75 miljoen euro.

Strategie

Het past bij de strategie van Medsen dichter bij de patiënt te staan. Zo kunnen ze de patiënt intensiever begeleiden bij het medicijngebruik en zo de therapietrouw verhogen. MediZorg heeft 230 mensen in dienst die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van patiënten met een complexe medicijntherapie. Medsen-directeur Hans Bracht zegt in het NRC Handelsblad: “Goed medicijngebruik is in de eerste plaats natuurlijk voordelig voor de gezondheid van de patiënt. Maar daarnaast vallen er ook veel kosten mee te besparen, doordat gezonde mensen minder snel dure ziekenhuiszorg nodig hebben.” Dat past ook bij het beleid van de Nederlandse zorgverzekeraars om patiënten zoveel mogelijk te laten behandelen in de goedkopere eerstelijnsgezondheidszorg. Bracht denkt dat zijn bedrijf door de overname daarom ook een aantrekkelijke partij wordt voor de verzekeraars.

Ketenvorming

Medsen Apothekers is één van de landelijk opererende apothekersketens. Bracht schat dat zij met honderd aangesloten apotheken op plaats twee of drie staat. “Het voordeel van ketenvorming is schaalgrootte,” aldus Bracht. “Bepaalde taken kunnen we daardoor uitbesteden bij centrale onderdelen van de organisatie.” Zo heeft Medsen een centrale bereidingsapotheek en starten zij ook een distributiecentrum in Almere. De individuele apotheek krijgt door de centralisatie van bepaalde technische en logistieke taken meer ruimte om zich met de klant bezig te houden. De invoering van het nieuwe concept gaat geleidelijk: twee apotheken zijn nu omgebouwd en een derde pilot gaat in Almelo van start. Het tempo ligt niet zo hoog, omdat Medsen volgens Bracht veel tijd besteedt aan opleiding van het personeel. Het is de bedoeling om vijf tot tien apotheken per jaar om te bouwen volgens het Medsen-concept. (NRC Handelsblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.