Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Apotheken controleren nauwelijks op medicijngebruik

Mark van Dorresteijn
Een meerderheid van de apotheken laat na om patiënten voldoende te informeren over de werking en bijwerkingen van medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van CZ onder klanten van 421 apotheken.
Apotheken controleren nauwelijks op medicijngebruik

Een derde van de ondervraagde verzekerden geeft aan geen uitleg over het verstrekte medicijn te hebben gekregen van de apotheek. In 68 procent van de gevallen heeft de apotheker ook nagelaten om na twee weken te vragen of het medicijn had gewerkt. Slechts een van alle onderzochte apotheken hield zich aan alle afspraken over controle op medicijngebruik.

Kwaliteitsbewaking

‘Als zorgverzekeraar voelen wij ons verantwoordelijk om de vinger aan de pols te houden als het gaat om kwaliteit van de zorg’, zegt Rens van Oosterhout, manager Farmacie CZ. ‘Verkeerd medicijngebruik kan grote consequenties hebben. De apotheker is een belangrijke schakel tussen arts en patiënt als het gaat om het bewaken van de juiste inname, dosis en werking van een medicijn. Te veel apothekers geven zonder voldoende uitleg gewoon medicijnen mee. Terwijl ze extra betaald worden om die uitleg te geven. En dat is niet voor niks.’

Prestatie

CZ roept apothekers op om de afspraken over de eerste en de tweede uitgifte van medicijnen na te komen. We hebben alle onderzochte apotheken geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek en daarbij ook individuele scores gegeven. Als extra prikkel kunnen we ervoor kiezen om bij de inkoop van de zorg de apothekers die minder presteren, ook minder te betalen. Op deze manier wil CZ ervoor zorgen dat apothekers beter gaan adviseren.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.