Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Apothekers zaaien onrust rond ‘verontreinigde’ maagzuurremmers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Alarm! De apothekersorganisatie KNMP ontdekt woensdag een voorraad verontreinigde maagzuurremmers. Door apothekers teruggestuurde Pantoprazol medicijnen bleken een onaangename geur te verspreiden en dat hoort niet.
Apothekers zaaien onrust rond ‘verontreinigde’ maagzuurremmers

Boosdoener is de grote Indiase medicijnproducent Ranbaxy. De KNMP meldt de verontreiniging bij de fabrikant en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en stuurt meteen een persbericht uit met de strekking dat te lage prijzen voor geneesmiddelen de kwaliteit in gevaar brengen.

‘Prijs drukken heeft schaduwzijde’

Jan Smits, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, spreekt er zijn zorg over uit: “Dit is zeker niet het eerste incident. De druk van politiek en verzekeraars om de prijzen van geneesmiddelen drastisch te verlagen, heeft duidelijk zijn schaduwzijde.” Een woordvoerder legde desgevraagd uit dat er de laatste jaren ‘rare dingen’ met medicijnen gebeuren. Hij noemde ‘een vlieg in een pakje met pillen’, en voegde daaraan toe dat de kwaliteit van goedkope geneesmiddelen soms te wensen over laat. “Denk aan medicijnen in tabletvorm die bij het uitpakken al uit elkaar vallen.” Ook klagen apothekers over aangeleverde medicijnen die al te dicht bij de uiterste houdbaarheidsdatum zitten. Volgens de KNMP een zorgelijk gevolg van het preferentiebeleid dat zorgverzekeraars hanteren. Dat houdt in dat zij alleen de goedkoopste variant vergoeden. Apothekers worden zo gedwongen te goedkope geneesmiddelen soms onder de prijs te verkopen.

‘Incident’

Ruud Coolen van Brakel van het Centrum voor Verantwoord Medicijngebruik vindt het te simpel om dit aan goedkope geneesmiddelen te wijten. “Er is wel vaker iets misgegaan, ook met duurdere geneesmiddelen. En niet alleen met geneesmiddelen uit India. Bovendien verleggen alle grote pharmaceutische bedrijven naar lage-lonen-landen.” Coolen van Brakel noemt het ‘lastig’ dat de KNMP dit aangrijpt om een heel andere discussie te voeren, “Namelijk die van het preferentiebeleid waar apothekers last van hebben”. Hij maant de KNMP dan ook tot voorzichtigheid. “Ik denk nog steeds dat dit een incident is. Laten we eerst de uitslag van het onderzoek naar de oorzaak maar eens afwachten.”

‘Niet gepast’

Menziswoordvoerder Michael Verheul: “Het is niet gepast van de KNMP om dit zo aan de orde te stellen. Dit heeft helemaal niets met het preferentiebeleid te maken.” Volgens Verheul moeten alle medicijnen op de Europese markt, duur en goedkoop, voldoen aan dezelfde strenge eisen. De EMU toetst dat. “Ook voor de invoering van het preferentiebeleid haalden apothekers hun medicijnen al uit India.”

‘Niets aan de hand’

Leverancier Focus Care Pharmaceuticals weet donderdagmiddag de oorzaak van de verontreiniging te melden. Het blijkt te gaan om een lijmlaag tussen twee folielagen van de verpakking die niet goed is gedroogd. Dat verspreidde de onaangename geur bij openen ervan. Met het medicijn zelf is niets aan de hand. (Zorgvisie-Carina van Aartsen ? Beeld © ANP xtra)

Lees ook:

Marktwerking apothekers leidt tot duurdere medicijnen

Apothekers hekelen voorkeursbeleid zorgverzekeraars

Onderzoek naar schade door nepmedicijnen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

1 REACTIE

  1. Gevoelige snaar

    Onder de kop “Apothekers zaaien onrust rond ‘verontreinigde’ maagzuurremmers” over onwelriekende Pantoprazol medicijnen voert Zorgvisie Ruud Coolen van Brakel van het Centrum voor Verantwoord Medicijngebruik en Menzis-woordvoerder Michael Verheul op. Beide heren hekelen het feit dat de KNMP heeft gemeld dat er een keerzijde is aan het almaar verlagen van medicijnprijzen. Kennelijk heeft de KNMP de gevoelige snaar geraakt.
    Van een zorgverzekeraar kun je een dergelijke reactie verwachten, maar de reactie van de heer Coolen van Brakel – die kennelijk gaat over verantwoord medicijngebruik – verbaast mij zeer. De KNMP constateert dat er de laatste jaren juist een en ander mis is met sommige goedkope medicijnen. Als beroepsorganisatie van apothekers heeft de KNMP de taak een ernstig vermoeden, op basis van eigen onderzoek na klachten van apothekers en/of patiënten, te melden aan haar leden, de leverancier/fabrikant, de inspectie en andere patiënten. Dan kun je in het belang van de patiëntveiligheid niet even een paar dagen wachten. Als het later blijkt mee te vallen, zoals de leverancier volgens Zorgvisie suggereert, heeft de KNMP in elk geval haar werk op een verantwoorde wijze gedaan. Dat vonden apothekers en patiënten ook, zoals blijkt uit de vele positieve reacties die wij van hen kregen.

    Rob Sebes
    Woordvoerder KNMP

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.