Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App bereidt kinderen voor op oogziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Het Oogziekenhuis heeft in samenwerking met andere partijen de app ‘Naar het Oogziekenhuis’ ontwikkeld. De app moet kinderen laten kennismaken met de onderzoeken die orthoptisten en oogartsen uitvoeren.
App bereidt kinderen voor op oogziekenhuis

Samen met game-figuren Tommy en Tammy wordt het kind door het spelen van app spelenderwijs voorbereid op de behandelingen en onderzoeken in Het Oogziekenhuis. Doel van de app is een daling van de angst die kinderen ervaren in het ziekenhuis. “Als een kind bang is en huilt, kan de oogarts het oog niet onderzoeken”, redeneren de makers van de app.

De game-figuren vragen op verschillende momenten de hulp van het kind. Zo wordt gevraagd om Tommy te helpen om in huis alle spulletjes te zoeken die hij moet meenemen als hij naar het ziekenhuis gaat of om een oogtest te doen door met het juiste glaasje een beeld scherp te stellen. Door de diverse spelelementen en de duidelijke verhaallijn wordt het toekomstige bezoek aan het ziekenhuis voorspelbaar en daardoor minder beangstigend, zo verwachten de makers.

Internationaal bereik


De app is beschikbaar voor iPhone, iPad en Android en kost 4,99 euro. De app is ook beschikbaar in het Engels en zal worden ingezet in het internationale netwerk van Het Oogziekenhuis. Hierdoor zullen meer dan 300.000 kinderen wereldwijd zich met de app beter kunnen voorbereiden op hun bezoek aan een oogziekenhuis. De app is mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking tussen Het Oogziekenhuis Rotterdam, Schouten & Nelissen, Bedrijfssimulaties.nl en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Onderzoek

Wetenschappelijke kennis op het terrein van de gedragswetenschappen vormde de basis voor de app. Tegen het einde van dit jaar wordt de app ook omgebouwd tot ‘anti-angst-app’ voor kinderen die naar de tandarts gaan.

Op dit moment worden de effecten van het gebruik van de app onderzocht. De onderzoekers verwachten in mei de onderzoeksresultaten te kunnen presenteren.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Screenshot ‘Naar het Oogziekenhuis’)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.