Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App tegen prikangst bij kinderen

Mark van Dorresteijn
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) heeft een speciale app gemaakt om kinderen spelenderwijs voor te bereiden op bloedafname in het ziekenhuis. De app is bedacht voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud.
App tegen prikangst bij kinderen

Bij circa 150 kinderen per dag vindt in WKZ, onderdeel van het UMC Utrecht, een bloedafname plaats (zowel poliklinisch als op de verpleegafdelingen). Om hen voor te bereiden is, in samenwerking met Monkeybizniz de interactieve Prik! App (Android / iOS) ontwikkeld. Via deze app leert een kind hoe de bloedafname plaatsvindt en wat je kunt doen om deze zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Angst verminderen

Er bestaan allerlei hulpmiddelen om de bloedafname bij kinderen zo snel en eenvoudig mogelijk te laten verlopen, maar kinderen en hun ouders zijn toch vaak gespannen voor een bezoek aan de prikpoli in het ziekenhuis. Soms kan het dan veel tijd kosten om de patiënt op het gemak te stellen. Om te voorkomen dat kinderen angstig de prikkamer binnenkomen is een mobiele website met een spel ontwikkeld. Doordat kinderen dit spel voor hun bezoek aan de prikpoli spelen kan de angst voor de bloedafname worden verminderd.

Zorginnovatie

Medeontwikkelaar van de app en laboratoriumspecialist Karen de Vooght van het UMC Utrecht zegt: ‘Wij vinden het belangrijk in het kader van zorginnovatie dat een medische app ook daadwerkelijk doet wat hij belooft te zullen doen. Uit de eerste resultaten van onderzoek blijkt dat kinderen die de Prik! app gebruiken daadwerkelijk minder angstig zijn.’ In de app leren kinderen over de verschillende componenten van bloedafname. Denk aan: hoe kunnen kinderen worden afgeleid, wat kan worden gedaan om de prik minder erg te laten zijn, wat kunnen ouders doen, wat gebeurt er precies tijdens de prik, wat gebeurt er na de prik of waar gaat het bloed naar toe?

Apps

Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.