Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App voor screening op een manisch-depressieve stoornis

Mark van Dorresteijn
GGZ Friesland heeft onlangs de ManieCheck gelanceerd. Gebruikers kunnen hiermee controleren op mogelijke symptomen van een manisch-depressieve stoornis.
App voor screening op een manisch-depressieve stoornis

De app moet zorgen voor een snellere herkenning van de stoornis. De korte zelftest is bedoeld om binnen een paar minuten een vermoeden van een manisch-depressieve stoornis te bevestigen of te ontkrachten. De app stelt geen diagnose, maar geeft een indicatie of er sprake is van symptomen die horen bij een manische depressie. Naast een app heeft de organisatie een website ingericht met informatie over het ziektebeeld en de mogelijkheid om rechtstreeks vragen te stellen aan specialisten.

Manisch-depressieve stoornis

Patiënten met een manisch-depressieve stoornis lopen het risico dat de ware aard van hun klachten pas laat wordt herkend. Gemiddeld wordt pas twaalf jaar na het ontstaan van de eerste klachten de juiste diagnose gesteld. In veel gevallen is de depressie wel herkend, maar bleef onopgemerkt dat er ook periodes zijn geweest in het leven van de patiënt die werden gekenmerkt door euforie of juist een prikkelbare stemming. In Nederland lijdt naar schatting twee procent van de algemene bevolking aan een manisch-depressieve stoornis.

Gevolgen van te late herkenning

Wanneer de manisch-depressieve stoornis niet tijdig wordt herkend, dan kan dit ernstige en ingrijpende gevolgen hebben voor de patiënt en zijn familie. Het ontremde gedrag van patiënten ten tijde van een onbehandelde manische episodes leidt niet zelden tot financiële problemen, verbroken relaties, verlies van werk en problemen in het gezin. De behandeling van een manisch-depressieve stoornis is complexer dan die van andere stemmingsstoornissen en is gebaat bij tweedelijns specialistische expertise.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: GGZ Friesland)

Download de app:

ManieCheck voor Android

ManieCheck voor Apple

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.