Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Apple: alle medische dossiers op smartphone

Bert Bukman
Technogigant Apple gaat toegang bieden tot persoonlijke medische dossiers via het besturingssysteem van iPhones en iPads. Dit is een nieuwe stap in het veroveren van marktaandeel in de profijtelijke e-healthmarkt.
SJG Weert start app
Foto: iStock

De functies voor de devices van Apple worden de komende maanden toegevoegd aan het besturingsprogramma iOS 11.3. Op deze manier wordt digitale toegang tot medische dossiers mogelijk voor de iPhone 5 en latere modellen.

De nieuwe functie combineert de gegevens van ziekenhuizen en andere zorginstellingen met de bestaande health-apps voor iPhone en iPad. De gebruiker krijgt al zijn medische data in één overzicht te zien. Patiënten ontvangen bovendien regelmatig meldingen met informatie over bijvoorbeeld resultaten van onderzoeken, medicijnen of hun conditie. De informatie is versleuteld en met een toegangscode beveiligd.

Apple Watch

De ontwikkeling van de nieuwe functie past in het streven om een groter aandeel te krijgen in de markt voor e-healthproducten. Momenteel is de Apple Watch het best verkochte apparaat ter wereld in de sector wearables. In het derde kwartaal van 2017 gingen er bijna vier miljoen exemplaren over de toonbank. Over het vierde kwartaal zijn nog geen cijfers beschikbaar, maar kenners van de sector verwachten een verdere groei van de verkoop.

Tegelijkertijd neemt de medische betrouwbaarheid van de Apple Watch toe. Volgens een onderzoek van de University of California San Francisco kan het device met behulp van algoritmen hoge bloeddruk, apneu en zelfs hartritmestoornissen met een hoge mate van nauwkeurigheid vaststellen.

1 REACTIE

  1. Het is niet vreemd dat Apple ook op “health”- gebied probeert aan data-grabbing te doen. De verhalen over de betrouwbaarheid van Apple-Watches bij het vaststellen van hoge bloeddruk, apneu op basis van onderzoek van de universiteit van San Francisco keren telkens terug, maar stellen niets voor. Het is wel voor te stellen dat een hartslagmeter een onregelmatigheid(ritmestoornis) detecteert. Hoge bloeddruk of slaapapneu vast stellen met algoritmes die de variatie in de polsfrequentie analyseert is buitengewoon slordige wetenschap(sloppy science) en stelt de facto niets voor. De betrouwbaarheid tav het met enige zekerheid vaststellen dat met een een positieve test men de genoemde aandoeningen wel heeft en met een negatieve test dat die kwaal afwezig is, is bedroevend laag. Apple beseft dat zelf ook dondersgoed door te stellen dat men de klant met het algoritme een advies geeft en niet dat een bepaalde ziektetoestand ermee geconstateerd wordt. Daarmee omzeilt men de bepalingen van de Food and Drug Administration. Het grote publiek wordt iets voorgehouden wat niet waar te maken is. Zie ook hiervoor: https://www.zorgictzorgen.nl/sloppy-science-met-apple-watch-samen-met-cardiogram-app/

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.