Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Apple wil EPD op iPhone zetten’

Een team binnen Apple werkt aan een mogelijkheid om medische dossiers op de iPhone op te slaan. Patiënten zouden vanaf hun smartphone kunnen kiezen met welke behandelaars ze hun gegevens willen delen. Dat stellen ingewijden donderdag tegen CNBC.
app400istock.jpg

Apple zou gesprekken houden met ontwikkelaars, ziekenhuizen en industriegroepen over de toevoeging, zo meldt Nu.nl. Apple overweegt overnames van cloudhostingbedrijven, stellen de bronnen, vermoedelijk om de medische dossiers veilig online op te slaan. In de afgelopen jaren heeft Apple al verschillende gezondheidsfuncties toegevoegd aan zijn producten, maar daarbij draaide het vooral om fitness- en slaapfuncties.  Verdere details over de Apple-plannen zijn niet bekend. Het bedrijf heeft niet gereageerd op het bericht van CNBC.

Europa
Apple lijkt zich voornamelijk te richten op de Amerikaanse markt. In Europa zijn de regels voor bescherming van gevoelige gegevens als medische dossiers een stuk strenger dan in de VS. In Nederland werd lange tijd gewerkt aan de invoering van een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD), maar onder meer vanwege privacyzorgen ging dat plan niet door.

Kleine schaal
Ondertussen wordt wel verder gewerkt aan de invoering van elektronische patiëntendossiers, maar op een kleinere schaal. Patiënten moeten toestemming geven voordat hun gegevens hierin worden verwerkt.

Dossier Zis/EPD
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruik maken van deze informatie. Nauwverwant aan het epd is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.