Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apps voor diagnose huidkanker ‘niet volledig te vertrouwen’

Bert Bukman
In de wedloop om succesvolle apps op de markt te brengen, kunnen onzorgvuldigheden optreden. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de Universiteit van Birmingham naar apps die betrekking hebben op de diagnose van huidkanker.
huidkanker
Getty Images / iStock

Volgens de British Association of Dermatologists kunnen deze apps een gevaar zijn voor de gezondheid. De onderzoekers van de universiteit van Birmingham zijn echter genuanceerder. Sommige apps zijn tamelijk goed in het vaststellen van huidkanker, zo blijkt. Een teledermatologie-app is bijvoorbeeld in staat 88 procent van de gevallen van huidkanker en 97 procent van de goedaardige tumoren te detecteren.

Tekortkomingen

Vroegtijdige diagnose van huidkanker resulteert in een aanzienlijke verhoging van de vijf-jaars overleving. Technologie die kan helpen bij het stellen van de diagnose kan dus veel opleveren, aldus de onderzoekers.

Zij wijzen echter ook op enkele belangrijke tekortkomingen van diverse apps. Zo zijn er bijvoorbeeld vaak onvoldoende strenge  trials die duidelijk moeten maken dat de apps werken en veilig zijn. Ook is er soms te weinig input van medisch specialisten tijdens de app-ontwikkeling om vast te kunnen stellen welke tumoren verdacht zijn. Tot slot zijn er onvolkomenheden in de gebruikte technologie, met name in de manier waarop foto’s worden geanalyseerd.

Risico’s

Belangrijke details kunnen hierdoor verloren gaan, aldus onderzoeksleider Maria Charalambides van de universiteit van Birmingham. ‘Technologie zal een steeds grotere rol spelen bij de diagnose van huidkanker,’ aldus Charalambides. ‘Maar op dit moment moet het publiek nog voorzichtig zijn bij het gebruik van apps. Dit omdat het met risico’s gepaard gaat.’

Elke software die claimt een bijdrage te kunnen leveren aan een diagnose, moet worden onderworpen aan strenge tests en voortdurende monitoring, aldus Charalambides. ‘Volgens de aanbevelingen van de British Association of Dermatologists kunnen de meeste apps momenteel geen onderzoek vervangen van een arts.’

Niet vervangen

Matthew Gass van de British Association of Dermatologists, vut aan: ‘Deze nieuwe technologieën voor de diagnose van huidkanker zijn veelbelovend. Maar de wisselende kwaliteit maakt het een moeilijk om er volledig op te vertrouwen. Deze apps kunnen een deskundige dermatoloog niet vervangen, maar ze kunnen wel een nuttig hulpmiddel zijn bij de vroege detectie van huidkanker. We raden patiënten altijd aan om naar de huisarts te gaan als een deel van huid van vorm of grootte verandert. Ongeacht wat de app je vertelt.’

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in het Verenigd Koninkrijk. Sinds de jaren zestig stijgen de percentages. Jaarlijks overlijden er momenteel bijna 2300 patiënten aan een vorm van de ziekte.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.