Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

arbeidsmarktproblematiek

Vele thuiszorgorganisaties zijn bezig met reorganisaties, waarbij zeker honderden en waarschijnlijk duizenden mensen hun baan verliezen.
arbeidsmarktproblematiek

Als oorzaak noemen instellingen het gegeven dat tarieven voor de huishoudelijke hulp in de AWBZ veel lager zijn. Thuiszorginstellingen verwijten gemeenten dat ze in de Wmo-aanbestedingen vooral voor een lage prijs zijn gegaan. Gemeenten zeggen op hun beurt dat de thuiszorg te scherp geoffreerd hebben uit angst marktaandeel te verliezen.

Als belangrijkste oorzaak voor de problemen noemen thuiszorginstellingen de veranderde uitkomsten van de indicatiestelling in de Wmo. Thuiszorgorganisaties die Wmo-aanbestedingen wonnen, zijn er bij hun offerte van uitgegaan dat de verhouding tussen duurdere huishoudelijke verzorging (met signaleringsfunctie) en eenvoudig schoonmaakwerk hetzelfde zou zijn als in de AWBZ: 70 : 30. Bij de indicatiestelling door gemeenten is die verhouding echter omgedraaid of nog erger: 15 : 80. Ze moeten veel meer goedkope thuiszorg leveren en hebben geen werk meer voor hun relatief duur personeel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.