Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Arbeidsproductiviteit in ziekenhuizen stijgt

De arbeidsproductiviteit in de algemene ziekenhuizen is in de periode 2003-2007 snel gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft laten uitvoeren.

De productie of dienstverlening per medewerker per tijdseenheid is in de periode van 2003 tot en met 2007 jaarlijks met gemiddeld 2,7 procent gestegen. Deze verbetering van de arbeidsproductiviteit heeft volgens de NVZ al geleid tot forse besparingen. In de onderzochte periode hoefden namelijk 15.000 fte minder ingezet te worden in ziekenhuizen. Het zou alleen al in 2007 om een besparing van zo’n zevenhonderd miljoen euro gaan.

Doelmatigheid ziekenhuizen

Wat precies de oorzaak is van de stijgende arbeidsproductiviteit is niet helemaal duidelijk. De NVZ is van mening dat de ziekenhuizen in de aanloop naar het begin van gereguleerde marktwerking in 2005 en vervolgens in de jaren daarna een toenemend accent hebben gelegd op verhoging van de doelmatigheid en van de arbeidsproductiviteit. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Verloskundigen demonstreren tegen hoge werkdruk

Arbeidsproductiviteit kraamverzorgenden opvallend hoog

NVZ: ‘Personeelstekort valt wel mee’

Ziekenhuisgroep gaat personeelstekort te lijf

1 REACTIE

  1. Als ik dit lees wat de NVZ over 2003-2007 vaststelde,vind ik dat de NVZ zich beter kan bezig houden met wat er NU speelt in de Zorg.Kijkend naar de financiele problemen van de ziekenhuizen ; de recessie; de kredietcrisis; clienten die niet verzekerd zijn , en de Zorgplicht; DBC problematiek ; de Marktwerking ; het ORBIS-verhaal in Limburg; BSN invoering; de “Mexicaanse Griep’ , die eraan komt met enorme gevolgen op de samenleving ; etc..Daar kan de NVZ zich beter mee bezig houden en oplossingen zoeken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.