Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Arbodienst redt Rode Kruis Ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk (RKZ) wordt onderdeel van arbeidsdienstverlener Zorg van de Zaak. Het is voor het eerst dat een Nederlands ziekenhuis zich op zo’n grote schaal verbindt met een speler uit de bedrijfsgezondheidszorg.
Arbodienst redt Rode Kruis Ziekenhuis
Foto: ANP - Koen Suyk

De bestuursleden van het ziekenhuis, Jeroen van Roon en Johan Wagenaar, en Marius Touwen, CEO van Zorg van de Zaak, ondertekenden op woensdag 12 februari een intentieverklaring tot samenwerking. De komende maanden onderzoeken beide organisaties hoe de samenwerking precies kan worden vormgegeven. De specialisaties van het ziekenhuis, zoals brandwonden, huidaandoeningen, stoppen met roken en obesitas, blijven in ieder geval overeind in de nieuwe situatie.

Nieuwe organisatie

Voor de nieuwe constructie wordt de organisatie omgevormd van een stichting naar een bv. De arbodienst neemt voor 75 procent deel aan de nieuwe constructie. De overige 25 procent van de aandelen gaan naar de medisch specialisten, zo meldt het Financieele Dagblad. Ondanks het meerderheidsbelang van de arbodienst, blijft de besluitvorming in handen van de medisch specialisten. Zij hebben bij belangrijke besluiten een doorslaggevende stem, zo meldt het dagblad.

Rand van faillissement

Het ziekenhuis stond in 2012 aan de rand van een faillissement door hoge schulden. Verzekeraars gaven het ziekenhuis twee jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Na een sanering waarbij 160 medewerkers hun baan verloren, draaide het ziekenhuis afgelopen jaar weer zwarte cijfers. ‘We hebben de afgelopen twee jaar financieel flink orde op zaken gesteld. Het ziekenhuis schrijft zwarte cijfers, we verwachten 2013 in de plus te eindigen en onze schuldpositie is onder controle’, aldus Van Roon.

Voordelen

Beide partijen zeggen veel voordelen van de samenwerking te verwachten. Zorg van de Zaak wil zijn dienstverlening op een hoger plan brengen door de deskundigheid te gebruiken die in het ziekenhuis is verzameld. Touwen: ‘De samenwerking geeft ons de mogelijkheid om nieuwe, innovatieve vormen van bedrijfsgezondheidszorg te ontwikkelen, zoals een polikliniek voor beroepsziekten en arbeidsgerelateerde programma’s voor hulp bij bijvoorbeeld obesitas, diabetes en stoppen met roken. Met als doel mensen te stimuleren om fysiek en mentaal zo gezond mogelijk aan het werk te blijven.’

Afronding

De komende maanden staan in het teken van het verder vormgeven van de samenwerking. De partijen streven ernaar de voorbereidingen per 1 juli 2014 af te ronden.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.