Armlastig verpleeghuis levert slechtere zorg

Er is een sterk verband tussen de financiële positie en de ervaren kwaliteit in verpleeghuizen. De ervaren kwaliteit is in grote verpleeghuizen met financiële problemen aanzienlijk minder. Deze bevinding lijkt ondergesneeuwd in het KPMG-rapport dat vorige week is verschenen.
geldbak-Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

Leiderschap is de bepalende factor voor de kwaliteit van verpleeghuizen, dat was althans de insteek van het KPMG-rapport Van goed naar geweldig leiderschap. De conclusie werd dankbaar omarmd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die in haar toezicht van ‘goed bestuur’ een speerpunt heeft gemaakt. KPMG onderzocht welke factoren verklaren waarom het ene huis goed presteert en het andere niet. Daarbij keken de onderzoekers naar de bedrijfsvoering, de organisatiecultuur en de organisatiestructuur.

Ontevreden bewoners

Opvallend is dat het duidelijke verband tussen de financiële positie en de kwaliteit in het rapport geen prominente plek heeft gekregen. Voor de bedrijfsvoering

5
368

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.