Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts in opleiding maakt medische apps

Annelies Vermeulen
Neurochirurg in opleiding en semi-professioneel ICT’er Pieter Kubben heeft drie gratis apps gemaakt voor de iPhone: ‘NeuroMind’, ‘Safe Surgery’ en ‘SLIC’.
Arts in opleiding maakt medische apps

NeuroMind bevat onder meer neurologische en neurochirurgische scores, anatomische afbeeldingen en in 2011 beslissingsondersteuning. Deze app is al meer dan 35.000 maal gedownload en staat in bekende lijstjes zoals de ‘Top-10 Free iPhone Medical Apps for Healthcare Professionals’. Safe Surgery is een app op basis van de ‘Safe Surgery Checklist’ van de WHO (circa 3000 downloads) en SLIC is een beslissingsondersteunende app bij de behandeling van traumatisch nekletsel (circa 3000 downloads).

Richtlijnen

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde meldt dat Kubben vindt dat apps en computers ook kunnen helpen bij richtlijnen voor artsen. Kubben ziet een grote toekomst weggelegd voor beslissingsondersteuning op basis van richtlijnen. Zelf ontwikkelde hij een programma over perioperatieve antistolling. Dit programma geeft op basis van risicofactoren een inschatting van het tromboserisico en een antistollingsadvies. Dokters hoeven volgens Kubben beslist niet bang te zijn voor de digitale toekomst. “Vroeg of laat ontdekt men wel dat je niet van de rand van de digitale aarde af kunt vallen. Ik ben juist bezorgd dat andere partijen zich ermee gaan bemoeien als we zelf het initiatief niet nemen.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

‘Health apps in 2015 gedistribueerd via ziekenhuizen’

Android beste systeem voor medische applicaties

Top 10 zorg en medische apps

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.