Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Arts moet medische missers verplicht in dossier zetten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Informatie over medische incidenten moet verplicht deel gaan uit maken van het medisch dossier. Als een medisch dossier onvolledig is dan zal de rechter in geval van een schadeclaim, uitgaan van de stelling van de patiënt.
Arts moet medische missers verplicht in dossier zetten

Ook stelt de minister verplicht dat een zorgaanbieder binnen zes weken reageert op een klacht. Minister Schippers wil dit opnemen in de nieuwe Wet cliëntenrechten Zorgsector.

Verschuiving bewijslast

Dat heeft Schippers laten weten in een brief aan de Consumentenbond. Met deze verschuiving van de bewijslast van patiënt naar zorgverlener, komt de minister tegemoet aan de wensen van de Consumentenbond. Het idee van de bond een kenniscommissie in te stellen die een medisch inhoudelijk oordeel kan vellen over medische incidenten, behoeft nadere uitwerking.

Serieus nemen

De minister heeft de bond gesproken naar aanleiding van een ‘meldactie medische missers’. Patiënten voelen zich ongelijkwaardig ten opzichte van artsen, vinden de klachtafhandeling traag en stuiten te vaak op onbegrip bij zorgaanbieders. Een woordvoerder van de Consumentenbond laat weten heel blij te zijn dat de minister de constateringen van de bond onderschrijft. “Mensen willen serieus worden genomen. Ze willen dat er naar hun klachten wordt geluisterd.” De Consumentenbond hoopt dat de WcZ zo snel mogelijk wordt ingevoerd. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Cliëntenwet toch naar de Kamer

Kamer akkoord met cliëntenwet

Clientenwet onder vuur

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

8 REACTIES

  1. Het gebeurt inderdaad nog niet. Bij 3 contactmomenten met patiënt en/of familie is verzwegen wat er op de OK fout is gegaan. Interne -en externe artsen die de patiënt voor het vervolgtraject onder behandeling kregen waren ook niet op de hoogte ondanks dossieroverdracht. De externe arts heeft bij telefonisch contact het waargebeurde verhaal boven water gekregen en patiënt en andere arts waarnaar werd doorverwezen geinformeerd. Van de artsen die e.e.a. verzwegen hebben heeft de patiënt uiteraard niets meer vernomen. Zelfs ook niet een excuus voor een risico op een fout waarvoor vantevoren wel was gewaarschuwd en helaas heeft plaats gevonden. Dan bevestigt zo’n gang van zaken inderdaad het vooroordeel dat artsen arrogant zijn. Het is dus geen vooroordeel maar een feit.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom weigert de Consumentenbond tot nu toe daadwerkelijke hulp aan individuele slachtoffers?
    Al jaren benadrukt SIN-NL dat artsen conform hun informatie, dossier-en zorgplicht van de WGBO verplicht zijn om medische fouten en de gevolgen te vermelden in het medisch dossier van patienten.
    De wettelijke verplichting is al jaren geregeld. Maar de handhaving door de Inspectie Gezondheidszorg, tuchtrechters, rechters, en het Openbaar Ministerie faalt. Dit zijn vaak partijgenoten van VVD minister Schippers….
    Geen woorden maar daden.

  4. Een goede stap in de goede richting voor eerzame artsen ter bestrijding van grove nalatigheid en medisch misbruik. En gaat dat ook met terugwerkende kracht zijn, en last but not least gaat dossier fraude dan ook aangepakt worden, anders schiet het nog niet op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.