Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen kunnen weinig doen tegen kritiek op internet

Mario Gibbels
Artsen kunnen weinig doen tegen kritiek van patiënten op internetsites en andere media. Dat zegt KNMG-jurist Johan Legemaate in een artikel hierover in Medisch Contact.

In het artikel wordt het verhaal verteld van de hoogleraar neurologie Jan Kuks van het UMC Groningen die met zijn naam en foto, met zwart balkje, op een zwarte lijst staat op een internetsite.

Schemergebied

Volgens KNMG-jurist Johan Legemaate is het moeilijk voor een individuele arts om zich teweer te stellen tegen negatieve uitingen van patiënten op internet of in andere media. “Je komt al snel aan de grenzen van het recht op vrijheid van meningsuiting. Tussen laster en vrijheid van meningsuiting ligt een schemergebied. Je mag geen onwaarheden over dokters vertellen maar een patiënt mag wel zeggen wat hij vindt van een dokter.” Volgens Legemaate gaat het bij programma’s over medische missers en zwartmakerij op internet vaak over bejegening en gebrek aan openheid. Een manier om dit soort aanvallen tegen te gaan is daarom volgens hem door als beroepsgroep maximaal in te zetten op openheid en transparantie.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.