Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Artsen lanceren persoonlijke gezondheidscheck

Mark van Dorresteijn
De Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) door artsen- en patiëntenorganisaties stimuleert zelfmanagement op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Een eerste pilot laat zien dat het ziekteverzuim 20 procent afneemt, een besparing van 900 euro per werknemer per jaar.
Artsen lanceren persoonlijke gezondheidscheck

De test is opgesteld door negen artsen- en patiëntenorganisaties: De Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetesfonds, het Longfonds, de Landelijke Huisartsenvereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskundigen, GGD GHOR Nederland. Het PGC vormt volgens de initiatiefnemers een wetenschappelijke antwoord op het versnipperde aanbod van losse, vaak onbetrouwbare gezondheidstesten.

Persoonlijk gezondheidsrapport

Deelnemers maken online een persoonlijk gezondheidsrapport aan. Met de verkeerslichtkleuren rood, oranje of groen maakt het rapport in achttien kaders duidelijk hoe het gesteld is met de gezondheidsfactoren waar men zelf wat aan kan doen. Door actie te ondernemen aan de hand van het advies uit het rapport op een manier die past bij de mensen zelf en hun motivatie, worden ze vitaler en verlagen de kans op veelvoorkomende chronische ziekten. Alleen bij een hoog risico wordt (volgens de medische richtlijnen) naar de huis- of bedrijfsarts verwezen. Er is een kosteloze basisversie van de PGC beschikbaar. Deze checkt op leefstijl en de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten en longziekten. Indien nodig of gewenst kunnen deelnemers hun rapport verfijnen met medische modules (labonderzoek/metingen) en aanvullende online modules. Hiervoor moet betaald worden.

Pilot

De PGC is 23 maanden getest bij een financiële organisatie met bijna 21.000 werknemers. ‘Bij deelnemers werd gemiddeld twintig procent minder ziekte geregistreerd ten opzichte van collega’s die niet mee hadden gedaan. Uitgaande van een gemiddeld verzuim van 6 procent en een gemiddeld bruto salaris van 50.000 euro per jaar, kan de inzet 900 euro per deelnemende werknemer per jaar opleveren door lager verzuim en hogere productiviteit.’

PGC overbelast

Op de website is het momenteel niet mogelijk om een gezondheidscheck uit te voeren. Een woordvoerder van de organisatie legt uit dat de website 20.000 bezoekers aankan, terwijl er momenteel 1,8 miljoen bezoekers zijn geweest.

1 REACTIE

  1. De titel van het rapport geeft aan dat het ziekteverzuim door gebruik van de app 20% gedaald is. In het artikel staat dat het ziekteverzuim van de gebruikers 20% lager is dan van de groep die niet mee deed.
    Als de gebruikers aselect zijn uitgekozen kan de conclusie gerechtvaardigd zijn, maar als het een vrijwillige keuze van de mensen was om deel te nemen aan het experiment zal het een ieder duidelijk zijn dat deze conclusie niet getrokken mag worden (tenzij het verzuim bij deze groep, na en door gebruik van de app, 20% lager was dan voor gebruik).
    Paul Cornelissen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.