Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen oefenen op babysimulator

VELDHOVEN - Als eerste ziekenhuis in Europa beschikt het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven over een geavanceerde babysimulator. De baby kan op commando van de computer de meest gecompliceerde aandoeningen krijgen.

De computerbaby wordt ingezet voor trainingen van het medische team, vooral op gebied van communicatie en samenwerking. Alles wat het team doet wordt vastgelegd in de computer die op de pop is aangesloten.

Installatie

De computerbaby komt uit de Verenigde Staten, waar een beperkt aantal ziekenhuizen er al mee werkt. De pop arriveert dinsdag in gezelschap van de leverancier die meekomt om de apparatuur te installeren en de werking ervan te demonstreren.

Trainer

Enkele kinderartsen van het ziekenhuis worden opgeleid tot trainer, opdat in de toekomst ook artsen van andere ziekenhuizen naar Veldhoven kunnen komen om daar met de computerbaby te oefenen.

Simulatieonderwijs

De babysimulator maakt deel uit van het centrum voor simulatieonderwijs, dat het MMC als eerste in Nederland is begonnen. Het lessysteem is te vergelijken met de manier waarop piloten worden opgeleid in vliegsimulators.

Robots

Het Veldhovense ziekenhuis heeft vorig jaar al een robot in gebruik genomen, waarmee gecompliceerde bevallingen kunnen worden nagebootst. Ook daarmee had het MMC een Nederlandse primeur. Het is de bedoeling dat de computerbaby in de toekomst gezelschap krijgt van enkele volwassen ‘patiënten’. Dat wordt wel een kostbare zaak. De babypop kost vijftienduizend dollar (ongeveer twaalfduizend euro), maar aan de volwassen poppen hangt een prijskaartje van meerdere tonnen. Volgens het MMC heeft het simulatieonderwijs zijn waarde voor de patiëntveiligheid al bewezen. (MMC)

Lees ook:

Nooit meer eenzaam met Wakamaru

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.