Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Artsen ontevreden over huidige zorgstelsel

Mark van Dorresteijn
Huisartsen en medisch specialisten vinden de theorie van het nieuwe zorgstelsel prima, maar zien in de praktijk veel verslechteringen. Dat blijkt uit onderzoek van VWBintermedical onder 161 huisartsen en 334 specialisten.
Artsen ontevreden over huidige zorgstelsel

De artsen werd gevraagd om een aantal aspecten uit het nieuwe zorgstelsel te beoordelen. De artsen beoordeelden of deze aspecten een verbetering waren op papier en in de praktijk. Tevens gaven ze aan wat volgens hen de sterkste en zwakste punten van het zorgstelsel zijn.

Marktmechanisme

Dat de marktwerking in de zorg niet gebracht heeft wat op papier veelbelovend leek, wijten de artsen aan de bemoeienis van de overheid en het bestaan van te veel regeltjes. Daarbij is er ook sprake van te veel macht van de zorgverzekeraar door het huidige systeem.

Sterke en zwakke punten

Opvallend is dat volgens 28 procent van de specialisten en 12 procent van de huisartsen het zorgstelsel geen sterke punten heeft. Een sterk punt dat wel genoemd wordt is het weggevallen verschil tussen ziekenfonds en particulier verzekerde patiënten; door de verplichte basisverzekering is iedereen gelijk. Zwakke punten zijn voor 23 procent van de artsen de bureaucratie, vooral de toename in administratieve rompslomp, voor 17 procent de marktwerking die niet werkt, 16 procent noemt de onbeheersbare kosten en 13 procent de toenemende macht van de zorgverzekeraars of overheid.

Kritisch

Over het algemeen lijkt men zeer kritisch over hoe het zorgstelsel in de praktijk werkt, een van de artsen verwoordt dit als volgt: “Iedereen, van autoriteit tot leek, weet dat het zo niet werkt, en toch gebeurt het”. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Rapport onderzoek zorgstelsel (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

  1. Geachte lezer,
    De bevolking inclusief de beroepsbevolking vergrijst. Ruim 47 % van de huisartsen is 50 jaar of ouder.
    Ziekenhuizen zijn meer bestemd voor acute en complexe zaken.
    Ouderen en chronisch zieken wensen zolang als mogelijk thuis te blijven wonen.Dat betekent dat we deze clienten ook in voldoende mate moeten faciliteren.Aankomende huisartsen willen graag in deeltijd werken.D.w.z. nog meer huisartsen opleiden.
    Ik denk ook dat we de bedrijfsvoering geleidelijk moeten veranderen waarbij betaalbaarheid,toegankelijkheidbereikbaarheid en kwaliteit belangrijke uitgangspunten blijven. Binnen de AWBZ is de jaaromzet al zo’n 23 ot 24 miljard euro en in de curatieve sector gaan we al aardig in de richting van 85 miljard euro.Ik denk dat het nodig is om na te denken over een herschikking van de gelden.
    Vriendelijke groeten

  2. Lees alle reacties
  3. sta achter de specialisten die moeten gewoonweg hun centen houden anders worden er nog vel meer fouten gemaakt en bovendien wij betalen al zoveel aan de zorg, en als het rijk steeds hen op de voeten zitten dan gaat alles radicaal verkeerd nogmaals zij dragen ook heel veel verantwoording begrijpt dat dan toch eens heel maar ook heel erg vindt ik dat nogmaals laat de specialisten SVP met rust laat de grote kopstukken maar inleveren en de grote kopstukken die met ontslag gaan met een gouden handdruk krijgen dat moet eens afgelopen zijn!! doe daar maar eens wat mee.dan hoeven de mindere man ook niet de dupe te worden denk daar maar eens over na

  4. Het te verdienen geld,dat door de zorgverlener eigenlijk verdiend moet worden,wordt in feite opgesoupeerd door die grote logge instanties,die het liefst de op orde-zijnde administratie van deze serieus werkende mensen in de war willen schoppen.Heb zelf de bewijzen in huis,dat door het inschakelen van deze softies,de zorg in feite gefrustreerd wordt!
    Van eerlijkheid gesproken,de overheid,met banken en verzekeraars tezamen bepalen de beleidslijn naar zorg.Van enige terugkoppeling of macht vanuit de periferie is GEEN SPRAKE!helaas geen sprake!

  5. Veel goede ideeën hebben last van slechte uitvoering (welke idioot heeft 30.000 DBC codes bedacht?).
    Grote en kleine organisaties hebben moeite te wennen aan nieuwe werkwijzen en manier van denken. Problemen die daaruit voortvloeien moet je niet aan het nieuwe systeem wijten, maar aan slecht management.

  6. De grootste fout die de totstandkoming van de vrije markt nog in de weg staat is de beperking van de keuzevrijheid van de patiënt. Laat hem zelf kiezen en laat een verzekeraar doen wat ie moet doen: verzekeren op basis van zijn risicocijfers. De afschafing van de contractverplichting was een grote fout; de patiënt/cliënt en de zorgverleners zijn de dupe. Geef de verzekerde zijn keuzevrijheid terug en dan heb je al die bureaucratie niet meer nodig. Die contractmacht van de verzekeraars nodigt bovendien uit tot corruptie.

  7. Geen onderzoek van hoogstaande kwaliteit, door bias, en ik mis de reacties op rol farmaceutische industie in de conclusie. Dat de marktwerking bij artsen niet goed valt is begrijpelijk, zij hebben last van de veranderingen (mn DBC administratie( en ervaren in mindere mate de voordelen van keuze vrijheid van patient.

  8. Tja, dat is politiek: het willen creeeren van iets en invoeren en niet bijsturen of erop letten of het wel werkt en werkt zoals het bedoeld is. Ander voorbeeld: alle pogingen om allochtonen te laten integreren; dat het is mislukt wordt na 30 jaar schoorvoetend erkend. het levert veel geld op voor adviesbureaus, zo heeft Cap Gemini zeer veel geld verdiend met het normeren van de DBC’s, dat is een flagrante misluikking en miscalculatie geweest en heeft mede geleid tot het niet bereieken van wat bedoeld was: alle med. specialisten ongeveer een norminkomen. Wordt vervolgd tot in lengte van dagen.

  9. Als de Marktwerking in NL Echt vrij wordt gegeven , zijn er zeer sterke financiele Investeerders die Miljarden in de Zorg in NL willen investeren. De Zorg wordt nog steeds te veel gestuurd door de Politiek in NL. Een voorbeeld is de enorme Burocratie in de Zorg , wat alleen al Miljarden kost en de Overhead ! De Politiek laat het allemaal gebeuren , helaas ten koste van de Clienten v/d Zorg , die het gelag moeten betalen. Wanneer komt de Politiek op voor de Client ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.