Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Atrium Ziekenhuis en huisartsen leggen ruzie bij

Diverse huisartsen zouden uit wrok minder patiënten voor echo's en röntgenfoto’s naar het Atrium ziekenhuis in Heerlen verwijzen. Dat meldde dagblad De Limburger gisteren. Zowel het Atrium als de huisartsen zeggen nu dat de relatie weer genormaliseerd is en er normaal wordt doorverwezen.

De verhouding tussen het Atrium-ziekenhuis en de huisartsen in de regio was het afgelopen jaar sterk verslechterd. Patiënten maken zich zorgen over de onenigheid tussen Atrium en artsen van de huisartsenorganisatie Huisartsen Oostelijk Zuid Limburg (HOZL). Huisartsen zouden uit wrok patiënten naar ander ziekenhuizen dan het Atrium verwijzen. Directeur Frank Soomers van HOZL verklaart desgevraagd aan Zorgvisie dat huisartsen enkel vanuit professionele motieven doorverwijzen.

Zelfstandige behandelcentra

De ruzie tussen het ziekenhuis en de huisartsenpraktijk gaat over nieuwe diagnostische centra. Het ziekenhuis is gestopt met eerstelijnsdiagnostiek in hun eigen ziekenhuislocaties en is diagnostiek in zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) op andere locaties gaan doen. “We hebben op zich geen problemen met die ZBC’s”, zegt Soomers van de huisartsenorganisatie. “Het punt is dat in de bestaande ziekenhuislocaties ineens geen eerstelijnsdiagnostiek meer gedaan wordt. Als je op een ziekenhuislocatie geen röntgenfoto’s meer maakt, kun je je afvragen wat er nog wél gedaan wordt. Wij waren niet eens met de verplichting om te moeten doorverwijzen naar ZBC’s en met het uitkleden van ziekenhuislocaties.”

Rechtszaak Atrium

De kwestie kwam dit jaar meerdere keren voor de rechter. Zo vochten de huisartsen met succes aan dat zij patiënten naar de ZBC’s moesten doorverwijzen. Daarop wilden zij dwangsommen innen van het ziekenhuis. Dat lukte niet en hierop hebben de artsen beslag gelegd op een rekening van het Atrium. Dit is door de rechter veroordeeld. Het Atrium kan nu beslag leggen op de 750.000 euro die de artsen hebben vastgezet.

Dwangsom Atrium

Volgens Atrium-woordvoerder Hein Berendsen zal het ziekenhuis geen beslag leggen op het geld. “Dit gaan we niet doen. We willen de situatie niet erger maken dan hij is. We zijn nu lang en breed uit het juridische traject en hebben constructieve gesprekken met de huisartsen buiten de rechter om”, aldus Berendsen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Orbis en Atrium willen fuseren

Atrium MC sluit ok’s wegens tekort verpleeghuisbedden

IGZ dreigt Atrium Ziekenhuis met verscherpt toezicht

Zelfstandige klinieken in geldnood

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.