Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

AWBZ-bezuiniging raakt allochtone ouderen

De pakketmaatregelen in de AWBZ raken ouderen uit migrantengemeenschappen onevenredig hard. Deze moeilijk bereikbare groep zorgvragers dreigt door de bezuiniging weer uit het zicht van zorgverleners te raken. Zorgorganisatie Florence trekt aan de bel.
AWBZ-bezuiniging raakt allochtone ouderen

In een aantal achterstandwijken van Den Haag heeft Florence dagopvangprogramma’s speciaal gericht op ouderen van specifieke afkomst. De ouderen komen verschillende keren per week langs om zich te begeven onder ouderen met dezelfde culturele achtergrond. En om gebruik te maken van zorgaanbod van de huizen. De zorgorganisatie constateert dat steeds meer van deze ouderen geen indicatie meer krijgen voor de AWBZ-functie ‘OB dagopvang’ en dus niet meer naar de dagverzorging kunnen komen. “Wij zijn jaren bezig om deze doelgroep te traceren en met hulp van sleutelfiguren uit de doelgroep zelf om deze verborgen zorgvraag te verlichten”, zegt Locatiemanager Lucia Baboelal-Thakoer van Florence. “En dan gaan we ze nu weer uit het oog verliezen. Met alle gevolgen van dien”

CIZ

Volgens Baboelal herindiceert het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Den Haag al maanden met het oog op de pakketmaatregelen die in 2009 van start gaan. Negentig klanten dreigen hierdoor nu al tussen wal en schip te raken en nieuwe projecten kunnen geen doorgang vinden. Florence zet via Haagse wethouder van onderwijs cultuur en wetenschap (OCW) Bert van Alphen druk bij staatssecretaris Bussemaker om dit punt op de agenda te krijgen. “We hebben bijvoorbeeld een groep Chinezen van tachtig jaar en ouder. Zwaar hulpbehoevende mensen en erg onzichtbaar. Die zoeken zelf niet snel hulp. Ze zijn ook niet kapitaalkrachtig genoeg om de dagopvang uit eigen zak te betalen. We weigeren ze niet bij onze dagopvang maar de voorziening komt door de maatregel wel erg in gevaar.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

CIZ in Waardenland indiceert begeleiding niet meer

Enschede voert lobby tegen bezuinigingen AWBZ

‘Licht gehandicapten op straat door verscherpte AWBZ’

Gemeenten tegen AWBZ-plan Bussemaker

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.