Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

AWBZ in het buitenland fors beperkt

Nieuw kabinetsbeleid beperkt de AWBZ-zorg in het buitenland vanaf 2013. Zorg binnen de EU is alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk.
AWBZ in het buitenland fors beperkt
Foto: ANP Koen Suyk

Het College van zorgverzekeringen (CVZ) heeft de veranderingen bij AWBZ in het buitenland op een rij gezet. De Wet AWBZ-zorg buitenland treedt op 1 januari 2013 in werking. De regering treft met deze wet maatregelen om de mogelijkheden voor het inroepen van AWBZ-zorg in het buitenland aan te scherpen en te beperken.

Grondgebied

Vanaf 2013 kan AWBZ-zorg in beginsel slechts worden ingeroepen bij gecontracteerde zorgaanbieders binnen het grondgebied van Nederland, de EU, de EER en Zwitserland. Daarbuiten kan niet langer gecontracteerde AWBZ-zorg worden ingeroepen

Extramurale AWBZ-zorg buiten Nederland, maar binnen de EU/EER/Zwitserland, kan ook bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder worden ingeroepen. Niet-gecontracteerde zorg zowel binnen als buiten de EU/EER/Zwitserland kan in een aantal limitatief opgesomde gevallen worden vergoed. Deze gevallen worden geregeld in artikel 20 van het Besluit zorgaanspraken.

2 REACTIES

  1. Het verbaasde me altijd al de geldverslindende ‘uitstapjes’ in Spanje ONDER DE VLEUGELS EN HET GELD VAN DE AWBZ. Bij het programma Costa-dokters op TV zat ik me al voortdurend te ergeren dat ‘oudjes’ die nog redelijk goed ter been waren, daar therapie kregen en begeleid ‘uitgelaten’ werden HALVE DAGEN !! op kosten van de AWBZ. En verdomd altijd mensen waarvan je sterk de indruk hebt dat die het zelf makkelijk kunnen bekostigen. En ga je hier naar een willekeurig verpleegtehuis dat liggen ze zonder enige privacy met meerdere op een kamer, met slecht eten, eenmaal SNEL douchen per week, geen therapie (is toch niks meer aan te doen), niet of nauwelijks naar buiten en weinig of geen ontspanning. Wil je vergelijkbare toestanden met Spanje hebben, zul je hier naar een gevangenis moeten: dokter, tandarts, goed eten, eigen kamer, TV, volop luchten en voor wie handig is: onbetaalde seks. Wanneer komt dit land gvd in opstand.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.