Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ-serie Tweede-Kamerlid Jan de Vries (CDA):‘Niet wachten met ingrijpen in AWBZ’

Jan de Vries (CDA) wil dat de regering nog deze kabinetsperiode aan de slag gaat met de aanbevelingen van de Sociaal-Economische Raad (SER).
AWBZ-serie Tweede-Kamerlid Jan de Vries (CDA):‘Niet wachten met ingrijpen in AWBZ’

“Een groot probleem voor cliënten is het gebrek aan samenhang in de zorg door de schotten tussen AWBZ, Zorgverzekeringswet (ZVW) en Wmo. We zijn het eens met het SER-advies om de op herstel gerichte thuiszorg over te hevelen naar de ZVW. De ketenzorg kan dan via dbc’s in een financieringssysteem komen.

Begeleiding

Ook het overhevelen van een deel van de ondersteunende en activerende begeleiding steunen wij, maar dat moet je niet generiek doen. Dagbesteding in een intramurale setting vinden wij het paard achter de wagen spannen. We willen dat het kabinet precies aangeeft voor welke doelgroepen het zou kunnen.

Kosten AWBZ

Een ander groot probleem is de budgettaire beheersbaarheid. We moeten de groei van de uitgaven beteugelen om de toegankelijkheid van de AWBZ te garanderen. Het CDA wil dat er scherper omschreven wordt wie er recht hebben op AWBZ-zorg. De huidige polisaanspraken in functies en klassen zijn te ruim en multi-interpretabel. Wat je ziet, is dat er afwentelingsmechanismen zijn. Vanuit de jeugdzorg worden er bijvoorbeeld veel aanvragen voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s) gedaan. Het CDA vindt dat de jeugdzorg vanuit één regeling moet worden uitgevoerd en betaald.

Afwentelen kosten

Ook vanuit de Wmo worden er kosten afgewenteld. Als bij zorgaanbieders het geld op is, wijzen ze cliënten op de mogelijkheid een pgb aan te vragen. De AWBZ is er natuurlijk niet voor om de omzet van zorgaanbieders te maximeren. Een pgb moet echt een vrijwillige keuze zijn. Het CDA vindt met de SER dat het pgb een volwaardigespannen. We willen dat het kabinet precies aangeeft voor welke doelgroepen het zou kunnen.

Zorgkantoren opheffen

Verzekeraars moeten nog wel een slag maken bij de zorginkoop, want nu letten ze veel te weinig op kwaliteit en doelmatigheid. Het CDA wil de zorgkantoren opheffen. Ik kan me voorstellen dat verzekeraars de AWBZ voor hun eigen verzekerden uitvoeren en daarbij de risico’s dragen. Verder wil het CDA dat het kabinet snel werk maakt van het scheiden van wonen en zorg. Als mensen zelf huur betalen, ontlast je daarmee de AWBZ van woonlasten en vergroot je de keuzevrijheid van cliënten.

Niet wachten met ingrijpen

Het CDA vindt dat het kabinet nog deze kabinetsperiode aan de slag moet met de aanbevelingen van de SER. We kunnen niet wachten met ingrijpen want de AWBZ kraakt in haar voegen.” (Zorgvisie – Bart Kiers) plaats in de AWBZ moet krijgen. Het is de beste manier om keuzevrijheid te garanderen. Mensen krijgen een indicatie. Daarvoor krijgen ze een geldbedrag, een voucher, waarmee ze kunnen kiezen voor een pgb of een persoonsvolgend budget voor als ze de zorg niet zelf willen inkopen. Dat kunnen ze dan overlaten aan een verzekeraar.

Zorgkantoren opheffen

Verzekeraars moeten nog wel een slag maken bij de zorginkoop, want nu letten ze veel te weinig op kwaliteit en doelmatigheid. Het CDA wil de zorgkantoren opheffen. Ik kan me voorstellen dat verzekeraars de AWBZ voor hun eigen verzekerden uitvoeren en daarbij de risico’s dragen. Verder wil het CDA dat het kabinet snel werk maakt van het scheiden van wonen en zorg. Als mensen zelf huur betalen, ontlast je daarmee de AWBZ van woonlasten en vergroot je de keuzevrijheid van cliënten

Niet wachten met ingrijpen

Het CDA vindt dat het kabinet nog deze kabinetsperiode aan de slag moet met de aanbevelingen van de SER. We kunnen niet wachten met ingrijpen want de AWBZ kraakt in haar voegen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Zorgvisie organiseert op donderdag 12 juni een congres over de toekomst van de AWBZ. Discussies met onder meer staatssecretaris Bussemaker van VWS, Margo Vliegenthart (SER), Rien Meijerink (RVZ), Wim Groot (hoogleraar gezondheidseconomie), Hans-Martin Don (wethouder Eindhoven), Jan de Vries (CDA), Eelke van der Veen (PvdA), Agnes Kant (SP), Anouchka van Miltenburg (VVD). Opgeven kan via http://www.elseviergezondheidszorg.nl/392622/default.aspx

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.