Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Babysterfte het hoogst in Friesland en Groningen

Mark van Dorresteijn
De babysterfte voor, tijdens en vlak na de geboorte verschilt per provincie. Friesland en Groningen scoren het hoogst met respectievelijk gemiddeld 11,3 en 11,1 sterftegevallen per duizend geboorten. Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdamse AMC en het UMC Groningen in een studie die deze week is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Babysterfte het hoogst in Friesland en Groningen

Limburg en Noord-Brabant scoren het laagst (beide gemiddeld 9,2 gevallen per duizend geboorten). Zeeland en Flevoland komen ook negatief uit de bus. Daar overlijden respectievelijk gemiddeld 10,6 en 10,4 baby’s per duizend geboorten. Het gemiddelde sterftecijfer rond de geboorte van baby’s ligt in Nederland op 9,9 per duizend geboorten.

Reisafstand naar ziekenhuis

De onderzoekers zien een duidelijke relatie met de afstand die de moeder moet afleggen als ze tijdens de bevalling naar het ziekenhuis moet. Vaak is die reistijd twintig minuten of meer. Ook spelen de sociaal-economische status een rol, en de mate waarin verloskundigen of gynaecologen de zwangerschap hebben begeleid. Volgens de onderzoekers blijkt dat moeders in de provincies met de hoogste babysterfte (Friesland, Groningen, Zeeland en Flevoland) pas relatief laat in de zwangerschap een verloskundige of andere deskundige inschakelen voor advies en begeleiding. In Groningen speelt de lage sociaal-economische positie van veel vrouwen een rol.

Schrap eigen bijdrage

Voor alleenstaande moeders in dunbevolkte gebieden zou het volgens de onderzoekers aantrekkelijker moeten worden om in het ziekenhuis te bevallen. Nu geldt er voor vrouwen met een laag risico op complicaties een eigen bijdrage om poliklinisch te bevallen. De onderzoekers willen dat die heffing wordt geschrapt. Daarbij willen ze dat aanstaande moeders al snel voorlichting en begeleiding krijgen van bijvoorbeeld een verloskundige.

Verloskundigen die in de arme wijken van grote steden werken, krijgen een financiële toeslag. De onderzoekers pleiten ervoor om die toeslag ook te geven aan verloskundigen die op het platteland werken in de gebieden waar de babysterfte relatief hoog is. (ANP)

Gemeente Den Haag onderzoekt babysterfte

ZonMW krijgt 8 miljoen voor terugdringen babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.