Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Barbara Baarsma krijgt NVZ onderscheiding

Bijzonder hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie, Barbara Baarsma, ontvangt vandaag de NVZ penning van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De jury heeft vooral waardering voor de adviezen van Baarsma om kostenoverschrijdingen in de ziekenhuiszorg te voorkomen.
Barbara Baarsma krijgt NVZ onderscheiding

Baarsma ontvangt de penning uit handen van de nieuwe NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy. ‘Baarsma is zich ervan bewust dat ziekenhuizen goede zorg willen leveren van hoge kwaliteit maar niet achteraf geconfronteerd willen worden met hoge kortingen’, aldus de jurycommissie tijdens de uitreiking in Den Haag tijdens de NVZ nieuwjaarsbijeenkomst.

Macrobeheersingsinstrument
Onder leiding van Baarsma boog een commissie zich dit voorjaar over een alternatief voor het macrobeheersingsinstrument. Het rapport met aanbevelingen, onder meer goede zorgvraagramingen, een toedeling van de financiële kaders over de verschillende zorgverzekeraars en een strakke kalender voor de contractering, werd in juni dit jaar aan minister Edith Schippers overhandigd.

Eer
Baarsma: ‘Het was voor mij een eervolle en tegelijk leuke verrassing om deze penning te ontvangen. De eer voor het advies over het macrobeheersinstrument deel ik graag met de commissieleden.’

CV
Prof. dr. Barbara Baarsma (1969) is algemeen directeur SEO Economisch onderzoek, bijzonder hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA en kroonlid bij de SER. Naast onderzoekswerk houdt Baarsma zich bezig met het geven van (gast)colleges en lezingen, leidt zij workshops, treedt zij op als facilitator in besluitvormingsprocessen en publiceert zij regelmatig over economische politiek, marktwerking en mededinging in de media en vakliteratuur. Ook bekleedt zij toezichthoudende functies, waarvan twee in de zorg.

2 REACTIES

  1. Ik ben benieuwd of prof. Baarsma blij is met deze prijs. Voor de ziekenhuizen was haar advies erg prettig. De toegekende budgetten zijn gemakkelijk te verdienen, de concurrentie is grotendeels verdwenen, en de winst kan worden verhoogd door minder patienten te behandelen (kosten naar beneden).
    Baarsma zelf moet met lede ogen aanzien dat de prijzen per behandelde patient fors stijgen en dat de doelmatigheid van de Nederlandse zorg mede door haar advies terugloopt. Toegegeven, de weergekeerde rust in het ziekenhuis is heerlijk, maar daar was het Baarsma niet om te doen.

  2. Lees alle reacties
  3. Tja hoe goed is het rapport door de NVZ gelezen? De delen die niet direct slaan op financiering ziekenhuiszorg weggelaten in het oordeel? En inderdaad: andere leden waren o.a. Robin Linschoten. Een politieke benoeming in die commissie? VVD belangen veilig stellen?
    Lijkt me ook terecht dat erkend zou moeten worden dat het geen wetenschappelijke onderbouwd onderzoek is maar niet veel meer dan de resultante van een politieke adviescommissie om dat zorgstelsel te bestendigen.
    Nu nog een commissie die de olifant in de woonkamer kan ontdekken? Sinds invoering zorgstelsel in 2006 wrs meer dan 40 miljard verspild maar we polderen nog even wat door met neoliberaal gif als mest.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.