Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

B&C: ‘Traditionele ggz-instelling delft onderspit’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ggz-instellingen ontkomen niet aan specialisatie. Anders worden ze links en rechts ingehaald. Dat concludeert adviesbureau Boer & Croon in de strategische marktanalyse 'Van instituten naar ondernemingen in de ggz'.
B&C: ‘Traditionele ggz-instelling delft onderspit’

Deregulering, toenemende concurrentiestrijd en de opgelegde bezuinigingen dwingen ggz-aanbieders strategiewijzigingen door te voeren. Brian Esselaar, partner bij Boer & Croon stelt dat instellingen een strategie moeten kiezen om de toekomst in eigen hand te houden. “De ontwikkelingen gaan erg snel en vergelijkingen met andere geprivatiseerde branches als luchtvaart en post/telefonie leren ook dat wie het eerste kiest het beste af is. Nu daadkrachtig handelen is belangrijker dan ooit.”

Boer & Croon somber over traditionele ggz

Esselaar is somber over de traditionele instellingen die het hele palet van de geestelijke gezondheidszorg blijven aanbieden. Als ze niet specialiseren, zullen zij het onderspit delven, voorspelt Esselaar. “Traditionele instellingen herbergen te veel verschillende businessmodellen. De concurrentie zal hen links en rechts inhalen. In geheel open marktomstandigheden gaat het om wie de beste propositie voor de doelgroepen biedt en wie het beste kostenniveau hanteert. Waar schaal voor het ene type aanbod wenselijk is, is kleinschaligheid en couleur locale voor andere typen weer dé succesformule. Het voorblijven van ontwikkelingen moet eerste prioriteit zijn. Succesvol inspelen op de veranderende markt vraagt om ondernemerschap.”

Boer & Croon ziet vier ggz-markten

De geestelijke gezondheidszorg is volgens Esselaar zo divers dat het vanuit bedrijfseconomisch oogpunt niet mogelijk is om te spreken over dé ggz. Om een valide marktanalyse uit te voeren heeft Boer & Croon de ggz verdeeld in vier categorieën. “We hebben de ggz opgesplitst in zorg dichtbij, standaardiseerbaar, gespecialiseerd en langer durend. Deze vierdeling stelt ons in staat zo secuur mogelijk toekomstscenario’s weer te geven voor de ggz”, aldus Esselaar. De analyse laat zien dat strategische veranderingen vereist zijn voor elke categorie.

Boer & Croon verwacht schaalvergroting en specialisatie

Zorg dichtbij zal zich focussen op eerstelijnszorg en ontwikkelen op lokaal niveau. In praktijk bestaat deze groep uit een- en tweepitters die lokaal samenwerken. In de standaardiseerbare ggz staat schaalvergroting centraal. Hierdoor wordt het vooral een regionale en landelijke business. De hoge kosten voor het ontwikkelen van standaarden vragen om schaalvergroting. In de gespecialiseerde ggz verwacht Boer & Croon een verdere opschaling ten opzichte van het huidige aanbod. Slechts enkele centra in Nederland zullen zich concentreren op specifieke ziektebeelden. De langer durende zorg is lokaal gebonden, maar wel is een minimale schaal vereist om de kosten beheersbaar te houden. In essentie wordt dit een “beschikbaarheidsbusiness”, aldus Esselaar. (Zorgvisie – Bart Kiers

Lees ook:

Ggz wil tarieven slim korten

Bezuiniging ggz drijft wig tussen werknemer en cliënt

‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal’

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Brian, ik ben het geheel eens met je analyse. We hebben deze discussie ook gevoerd bij het opzetten van topklinische zorg in de ggz. Wat me wel puzzelt is, dat verdergaande specialisatie ook alleen kan floreren bij schaalvergroting in de tweede lijn en verdergaande concentratie.

  3. Ik kan de analyse van Brian goed volgen. Ga er maar van uit dat de zorgverzekeraars steeds meer zorg gaan inkopen bij aanbieders met de laagste kosten en vergelijkbaar goede zorg. De traditionele geintegreerde instellingen verliezen daardoor marktaandeel terwijl ze hun (overhead)kosten niet zomaar kwijt zijn. Hierdoor komen ze in een steeds kwetsbaarder financiele positie
    Om te overleven lijkt het gewenst dat de strategie van de grote geintegreerde GGZinstellingen zal moeten zijn dat gekozen wordt voor een holdingstructuur (hele kleine holding)met daaraan hangend de verschillende business modellen die allemaal hun eigen winstmarge zullen moeten realiseren. Kortom Brian duidelijk verhaal.

  4. Ik snap niets van die ‘analyses’ van de Boer en Croon. De GGZ lijkt in het geheel niet op een markt voor corporate finance, of ijsjes, of advisering. Deze sector is aanbodgereguleerd. Dat wil zeggen dat de kosten worden beheerst door het aanbod te beheersen. Als je vrije concurrentie toelaat dan exploderen de kosten en dat wil geen enkele financier, of het nu gaat om zorgkantoren of risicodragende zorgverzekeraars. De kracht van de grote traditionele GGZ-instellingen is dat zij dat begrijpen en tegelijkertijd marktmacht hebben. Ze zijn voorlopig onverslaanbaar in tegenstelling tot de ‘analyses’ van de Boer en Croon.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.