Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BDO: Rendementen umc’s kelderen

De financiële prestaties van de acht umc’s zijn vorig jaar verder verslechterd. Het gemiddelde rapportcijfer in de Benchmark Ziekenhuizen van BDO Accountants & Adviseurs daalde van 7,8 naar 7,3. Belangrijke reden is het inzakken van de rendementen van alle umc’s met tientallen procenten. Uitzondering is Maastricht UMC+.
Pag22 24a Rendement Istock
Foto: Yozayo/Getty Images/iStock

Maastricht UMC+ presteerde volgens BDO ook het beste in 2019. Het rendement van het grootste ziekenhuis, Erasmus MC, halveerde naar 0,8 procent en kwam mede daardoor op plek twee. Bij het UMCG kelderde het rendement van 1 naar 0,3 procent en het Groningse ziekenhuis staat nu onderaan de ranking. Het gemiddelde rendement bij de umc’s nam af van 1,6 naar 0,9 procent. In 2017 was het rendement nog 2,6 procent.

Dalende resultaten

Over 2018 scoorden drie umc’s een negen, nu geen enkele, terwijl in 2017 het gemiddelde cijfer een 9,2 was. ‘Met de dalende resultaten en de financiële impact van de covid-19 pandemie ontstaan zorgen of ze de regierol bij het transformeren van het zorglandschap nog wel optimaal kunnen vervullen’, zegt Chris van den Haak, voorzitter van de Branchegroep Zorg van BDO.
De ontwikkelingen rond covid-19 brengen volgens Van den Haak onvoorziene kosten met zich mee. Hij vindt nog veel onduidelijk over de mate waarin gemaakte kosten en gemiste opbrengsten worden vergoed – zeker voor de tweede coronagolf. Ook wat betreft de gemiste opbrengsten van onderzoek en onderwijs is de onzekerheid groot.

Buffers aanspreken

‘Umc’s zijn mogelijk genoodzaakt op korte termijn de vermogensbuffers aan te spreken die zij de afgelopen jaren hebben opgebouwd, om regie te blijven voeren over de zorgtransformatie richting gezondheidsdenken’, verwacht Van den Haak. ‘Juist de onderzoeks- en onderwijsactiviteiten zijn hierbij van cruciaal belang.’
De solvabiliteit van de umc’s is gestegen van 32 naar 33 procent. Dat heeft volgens BDO technische oorzaken, zoals stelselwijzigingen en afschrijvingsmethodes voor groot onderhoud. Daardoor konden umc’s voorzieningen (een soort reservering) laten vrijvallen ten gunste van het eigen vermogen. De voorzieningen die in het verleden zijn opgebouwd, geven een eenmalig gunstig effect op de solvabiliteit.

Niveau algemene ziekenhuizen

De financiële situatie bij de umc’s daalt tot het niveau van dat van de algemene ziekenhuizen, waar BDO twee weken geleden over publiceerde. Daar haalden drie ziekenhuizen een tien. Het gemiddelde rapportcijfer was ook stabieler dan bij de umc’s: het daalde licht van 7,4 naar 7,3.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.