Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beatrixziekenhuis start fast track heupoperaties

De orthopedisch chirurgen van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem werken sinds kort met een nieuw pijnprotocol voor patiënten die een nieuwe heup krijgen, de zogenoemde fast track-methode. Goede pijnmedicatie zorgt ervoor dat patiënten met een nieuwe heup na de operatie snel kunnen starten met mobiliseren. Daarnaast is de herstelperiode korter. Patiënten kunnen in de meeste gevallen al na twee dagen naar huis.
Beatrixziekenhuis sneller op de been na operatie aan de heup400.jpg

De orthopedisch chirurgen zien de positieve invloed van goede pijnmedicatie op het herstel vertaald in snellere mobilisatie. En dat merken patiënten ook. Orthopedisch chirurg Jack Tauladan: ‘Patiënten hoeven daardoor minder lang in het ziekenhuis te verblijven – de gemiddelde ligduur is twee dagen – en kunnen dus eerder naar huis. Patiënten krijgen voor twee weken krachtige pijnstilling. Dat helpt om in hun eigen vertrouwde omgeving zelf aan de slag te gaan met mobiliseren. Hierbij hebben zij meestal geen aanvullende fysiotherapie nodig.’

Controle
Na de operatie zijn er drie standaard controle-momenten waarbij patiënt en behandelend orthopedisch chirurg contact hebben over het verloop van het herstel en de mobilisatie. ‘De eerste controle op de polikliniek zes weken na de operatie geeft een belangrijke indicatie voor hoe het verdere verloop van het herstel en de mobilisatie zal zijn’, vertelt Tauladan. ‘Verloopt dit goed en naar verwachting, dan is de volgende controle bij drie maanden telefonisch. Zo kunnen we op een efficiënte manier overleggen met de patiënt, wat de patiënt ook veel tijd scheelt, omdat onnodig bezoek aan de poli niet hoeft. Blijkt bij zes weken op de controle dat herstel en mobiliseren een probleem is, dan vindt de volgende controle op de polikliniek plaats. Uiteraard kunnen patiënten tussentijds altijd bellen als er iets is.’

Fast track
De ‘fast track totale heup’ is onderdeel van het programma Kwaliteit Als Medicijn, kortweg KAM. Een programma in de regio Gorinchem waarin de huisartsen, specialisten van het Beatrixziekenhuis en zorgverzekeraar VGZ samenwerken aan ‘kwaliteit als medicijn’. Het is een antwoord op de vraag hoe de kwaliteit van de zorg en de betaalbaarheid ervan nu én in de toekomst in balans gehouden kan worden. Ook de regio Gorinchem vormt geen uitzondering op de landelijke trend van stijgende zorgkosten. Om patiënten beter te kunnen helpen, wordt daarom samen gewerkt aan nóg kortere lijnen tussen huisartsen en specialisten.

Dossier Innovatie in de Zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.