Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Behandeling prostaatkanker soms onnodig’

Mark van Dorresteijn
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een manier gevonden om te voorspellen welke mannen met beginnende prostaatkanker baat hebben bij behandeling en welke niet. Daardoor kan veel mannen een even ingrijpende als overbodige ingreep worden bespaard. Dat maakte het universitaire ziekenhuis vandaag bekend.
'Behandeling prostaatkanker soms onnodig'

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Vooral mannen boven de zestig lopen risico. Vroege opsporing kan de sterfte als gevolg van prostaatkanker met minstens een vijfde verminderen, maar leidt er ook toe dat mannen behandeld worden terwijl dit niet strikt noodzakelijk is. Dat zorgt voor onnodige gezondheidsrisico’s en hoge kosten voor de gezondheidszorg.

Aard van de klachten

In sommige gevallen ontwikkelt prostaatkanker zich namelijk zo langzaam, dat de patiënt meer last heeft van de behandeling dan van de kwaal zelf. Bestraling of operatieve verwijdering van de prostaat kan leiden tot impotentie en incontinentie, terwijl de tumor zelf soms zo klein is dat die nauwelijks klachten geeft. De huidige screening op prostaatkanker houdt met die verschillen onvoldoende rekening, stellen de wetenschappers.

Specifiek eiwit

Artsen kijken bij de screening naar de aanwezigheid van een specifiek eiwit in het bloed. Als er een verhoogde concentratie wordt gevonden, is dat doorgaans aanleiding tot een vervolgonderzoek of behandeling. De onderzoekers van het Erasmus MC hebben evenwel ontdekt dat voor de groep mannen bij wie de laagste hoeveelheid wordt gemeten de voordelen van verdere behandeling meestal niet opwegen tegen de nadelen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Els Borst pleit voor concentratie kankerzorg

‘Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen’

Kankerpatiënten minder moe door internettherapie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Dit is hetzelfde als het weghalen van de amandelen!
    Stond je met je mond open,in mijn geval,werden deze weggehaald.(39j geleden)Eigenlijk tegek voor woorden,maar toen waren we nog niet mondig genoeg.Maar ga je maar laten behandelen voor de prostaat,dit (meestens de nadelen)wegen niet op tegen de voordelen.
    Zo ken ik eer wel die zich opzettelijk laten meesleuren in deze ziektegeschiedenis,want dan blijven ze tenminste voor een tijd buiten het arbeidsproces.
    Meestal is de ontwikkeling van een prost-ca zodanig,dat je aan andere aandoeningfen doodgaat.
    Ab hier moet op een juiste manier ook een grens getrokkwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.