Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Behoud systeem van thuisbevallen’

Mark van Dorresteijn
Gynaecologen en verloskundigen moeten zich samen sterk maken voor behoud van het 'unieke' systeem van thuisbevallen. Daarvoor heeft hoogleraar eerstelijns verloskunde en ketenzorg Simone Buitendijk van het Amsterdamse AMC gepleit tijdens haar inaugurele rede. Haar leerstoel is ingesteld door de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen.
'Behoud systeem van thuisbevallen'

Onlangs adviseerde een commissie om zwangere vrouwen sneller onder medisch toezicht te stellen van gynaecologen, zeker als er van tevoren risico’s worden vastgesteld voor de gezondheid van moeder en kind. Veel deskundigen denken dat thuisbevallen hierdoor in de toekomst moeilijker zal worden. Buitendijk noemt dit juist een slechte ontwikkeling. Bij bevallingen in het ziekenhuis wordt veel vaker medisch ingegrepen, waardoor volgens haar juist extra risico’s ontstaan. Ze wijst op Amerikaans onderzoek dat aantoont dat baby’s bij een keizersnede zonder medische noodzaak drie keer zoveel kans lopen te sterven als baby’s die op natuurlijke wijze worden geboren.

Voorspoedigere ontwikkeling

Als moeders thuis bevallen, zegt de hoogleraar, hebben ze vaak betere herinneringen aan de geboorte van hun kind en ontwikkelt de band tussen moeder en kind zich voorspoediger.

Het aantal thuisbevalingen neemt volgens haar steeds verder af. Vijftig jaar geleden lag het nog op zeventig procent; nu is het gezakt tot dertig. Tegelijkertijd wordt er in het ziekenhuis steeds vaker medisch ingegrepen bij geboortes. Bij een derde van de gevallen wordt de bevalling ingeleid, tien procent van de vrouwen krijgt een ruggenprik tegen de pijn en tien procent van de bevallingen gebeurt met een vacuüm- of tangverlossing.

Kwaliteit thuisbevallingen

Buitendijk stelt dat de kwaliteit van de thuisbevallingen, onder begeleiding van verloskundigen, goed is. Van de 1700 baby’s die per jaar vlak voor, tijdens of vlak na de bevalling overlijden, is de bevalling slechts in 3,5 procent van de gevallen begonnen bij de verloskundige, aldus Buitendijk. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Aantal verloskundigen in ziekenhuizen neemt sterk toe’

NZa voert forse tariefverhoging verloskunde door

Verloskundigen demonstreren tegen hoge werkdruk

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Oratie Simone Buitendijk (PDF)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.