Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Benelux en Oostenrijk onderzoeken horizon scanning

Redacteur Zorgvisie
Nederland, België en Luxemburg starten samen met Oostenrijk een project rond horizon scanning in de geneesmiddelensector. De landen gaan farmaceutische innovaties in kaart brengen nog voordat ze op de markt komen.
HorizonScanning-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Dat meldt het ministerie van VWS. Het gaat om potentieel belangrijke farmaceutische innovaties, waarvan de informatie die uit onderzoek en literatuur komt wordt verzameld en geanalyseerd. Het project moet ertoe leiden dat er meer zicht is op de verwachte kosten, patiëntenaantallen en de uitbreidingen van indicaties. Aan de hand daarvan kunnen er al voordat het product om de markt komt beleidsbeslissingen worden genomen of prijsonderhandelingen worden voorbereid.

Onderzoek horizon scanning
Het is niet de eerste keer dat de landen onderzoek doen naar horizon scanning. Minister Edith Schippers: ‘Onze eerste experimenten met horizon scanning gaven ons veel waardevolle informatie om beter om te kunnen gaan met nieuwe geneesmiddelen. Daarom vindt ik internationale samenwerking op dit terrein belangrijk, want het zorgt ervoor dat de informatie nog beter wordt. Met die informatie staan we sterker, bijvoorbeeld bij de inkoop van geneesmiddelen door zorgaanbieders of bij het bepalen over welke geneesmiddelen wij gezamenlijk prijsonderhandelingen gaan starten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.