Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Berkelland houdt huishoudelijke hulp tot 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland stelt de gemeenteraad voor om de ondersteuning van inwoners met huishoudelijke hulp nog tot 1 januari 2016 in stand te laten in plaats van er mee te stoppen op 1 juli van dit jaar. Er is al maanden onrust over het stoppen met de bekostiging van eenvoudige huishoudelijke hulp.
Berkelland houdt huishoudelijke hulp tot 2016
Foto: ANP - Roos Koole

Wethouder Leo Scharenborg van Berkelland zegt: ‘Dit voorstel betekent dat mensen hun uren huishoudelijke hulp tot 2016 houden. Hierdoor kunnen cliënten het komend half jaar in alle rust zoeken naar alternatieven. Ook willen we aanbieders huishoudelijke hulp de kans geven in hun reorganisaties zoveel mogelijk werkgelegenheid voor 2015 te behouden. Bovendien is nog veel onduidelijk over welke ruimte de rechter ons via jurisprudentie uiteindelijk zal bieden om ons beleid ook daadwerkelijk te realiseren.  Beschikkingen naar aanleiding van de keukentafelgesprekken worden de komende tijd al wel verzonden, zodat cliënten weten waar ze vanaf 1 januari 2016 aan toe zijn.’

Bezuinigen

Berkelland wil zo weinig mogelijk bezuinigen op de zware zorg en zoekt daarom naar alternatieve bezuinigingen. Vanuit het Rijk kreeg de gemeente dit jaar zeven miljoen euro minder voor de Wmo. Vandaar dat het college nu kijkt naar de huishoudelijke hulp. ‘De licht huishoudelijke hulp is voor bijna alle mensen die daar nu gebruik van maken heel belangrijk’, zegt de wethouder. ‘Niet alleen wordt het huis schoongemaakt, in de praktijk heeft de hulp ondanks wat de wet daar over zegt vaak een signalerende functie. Berkelland wil absoluut niet dat de licht huishoudelijke hulp verdwijnt. Maar er moet zoals gezegd financieel wel iets gebeuren. In veel gevallen zijn mensen in staat om licht huishoudelijke zorg zelf te organiseren en te betalen. Berkelland wil de overgang naar die nieuwe situatie wel zorgvuldig begeleiden.’

Indicatiestelling

Op dit moment voeren de zogenoemde ‘Voormekaarteams’ daarom keukentafelgesprekken om te kijken wie op welke wijze zelf kan bijdragen aan het regelen en/of betalen van schoonmaakhulp. ‘Na deze keukentafelgesprekken kunnen deze teams cliënten ook het komend half jaar nog helpen bij het zoeken naar een oplossing.’ Volgens de gemeente is veel onduidelijkheid over de juridische status van de licht huishoudelijke hulp. In veel gemeenten zijn rechtszaken aangespannen om duidelijkheid te krijgen over de vraag welk type bezuiniging doorgevoerd mag worden.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.