Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beschikbaarheidstoelage blijft gelijk in 2012

Annelies Vermeulen
De beschikbaarheidstoelage voor kleine ziekenhuizen blijft in 2012 zo veel mogelijk gelijk aan de toelage van dit jaar. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.
Beschikbaarheidstoelage blijft gelijk in 2012

Ziekenhuizen met een verzorgingsgebied van minder dan 72.500 inwoners blijven in 2012 de toeslag ontvangen om hun afdelingen voor acute zorg open te kunnen houden. ‘Dat betekent dat wordt aangesloten bij de berekeningswijze en parameters zoals die van toepassing waren in 2011’, schrijft minister Schippers in de brief.

Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen

“Als de beschikbaarheidstoelage gelijk blijft, heeft dat geen consequenties voor de kleine ziekenhuizen”, zegt secretaris Chris Wiggers van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). “Het is niet zo verschrikkelijk om het systeem in 2012 zo te houden en dan in 2013 verder te kijken. De discussie gaat in 2012 wel volop lopen.”

Nieuw systeem

Volgens SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven is het niet verstandig om tot 2013 te wachten op een nieuw systeem. “Dit betekent veel onzekerheid. Het is niet zeker of de ziekenhuizen die dit jaar iets kregen volgend jaar ook iets krijgen en hoeveel ze dan krijgen.” Van Gerven wil naar een nieuw systeem dat de SAZ ooit heeft voorgesteld. “De grote ziekenhuizen moeten meebetalen aan de spoedeisende hulp en de intensive care van kleine ziekenhuizen. Dan zal er wel wat extra geld naartoe moeten, maar het is heel belangrijk dat de kleine ziekenhuizen open blijven.”

Beschikbaarheidstoelage

Directeur Guus Bruins van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal is blij dat de beschikbaarheidstoelage in stand blijft en vindt dat de toelage ook gehandhaafd moet blijven in dunbevolkte gebieden. “Maar door de grote en algemene onduidelijkheid die momenteel heerst over de beschikbare budgetten van 2012, is de beschikbaarheidstoelage de kleinste van onze zorgen”, zegt Bruins. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Faillissement dreigt voor kleine ziekenhuizen’

Kleine ziekenhuizen houden bestaansrecht

Burgemeesters op de bres voor kleine ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.