Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Besparing door concurrentie ziekenhuizen

UTRECHT - Concurrentie leidt vooral bij kleine en middelgrote ziekenhuizen tot lagere kosten. Dat blijkt uit de publicatie Marktwerking in de ziekenhuiszorg: feit of fictie van onderzoeksinstituut Prismant en de ING Bank.

Prismant deed onderzoek naar de ziekenhuismarkt in vier regio’s: Zwolle, Twente, Alkmaar en Amsterdam. Daarbij keek zij vooral naar de concentratiegraad en de zorgconsumptie.

Overconsumptie

Uit het onderzoek blijkt dat er nauwelijks sprake is van concurrentie in de ziekenhuismarkt. Daarvoor is de concentratiegraad te hoog: er bevinden zich te weinig ziekenhuizen binnen een regio. De enige uitzondering vormt de regio Amsterdam. In alle regio’s, behalve de regio Alkmaar, is er sprake van overconsumptie.

Concurrentie

Als er sprake is van weinig of geen concurrentie, kan dat leiden tot hoge kosten van de zorg. De kosten per bewoner in de regio kan echter toch relatief laag zijn als er, zoals in de regio Alkmaar, sprake is van onderconsumptie. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.